• Home
  • V1
  • Leads
  • Kici zoekt nieuwe toepassingen voor textiel

Kici zoekt nieuwe toepassingen voor textiel

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

De hoeveelheid ingezamelde kleding die niet geschikt is om opnieuw te worden gedragen neemt toe. Dat heeft de Stichting KICI Kledinginzameling gemerkt bij het inzamelen van kleding. Hoog tijd dus voor het vinden van andere mogelijkheden

om afgedankte textiel te hergebruiken.

De hoeveelheid kleding die niet kan worden hergebruikt als zodanig ligt nu op 40 procent van de ingezamelde stukken. Dat is meer dan vroeger. Sander Jongerius, productontwikkelaar bij KICI, legt uit: “Enerzijds komt het doordat de kwaliteit van kleding is afgenomen, aan de andere kant stellen de mensen in Afrika en Oost Europa hogere eisen aan kleding.”

KICI probeert dan ook andere duurzame oplossingen te vinden voor textiel dat niet meer draagbaar is. Jongerius: “Het is belangrijk om goede toepassingen te vinden voor de kleding die te versleten of te gedateerd is om opnieuw gedragen te worden. Uiteindelijk moet afgedankt textiel als waardevolle grondstof beschouwd gaan worden.” De stichting heeft daarvoor een hele afdeling opgericht. De afdeling innovatie ‘niet herdraagbaar textiel’ is de jongste afdeling van KICI, Het initiatief wordt ondersteund door studenten van verschillende universiteiten en werkt nauw samen met stichting Enviu, die de studenten begeleidt en zoekt naar innovaties in de textielketen.

Eén van de projecten is dat Kici in samenwerking met G-Star spijkerbroeken heeft laten vervezelen om de herwonnen vezels te laten herspinnen tot garen. Met ‘vervezelen’ wordt het afbreken van kleding bedoeld, tot er niets anders overblijft dan vezels. Van de garens, die van die vezels hersponnen worden, kan dan weer nieuwe kleding worden gemaakt. G-Star doet dat door de spijkerbroeken die dit opleverde op te nemen in de zomercollectie van 2011 onder de naam ‘RAW-recycled’. Ook doet KICI onderzoek naar het recyclen van bedrijfskleding; de eerste resultaten worden eind dit jaar (2010) verwacht. Er zullen dan fleece truien geproduceerd zijn, gemaakt van oude bedrijfskleding.

Verder is Kici coördinator van het Textiles 4 Textiles-project, dat moet leiden tot een automatische sorteermachine die kleur en samenstelling van textiel kan herkennen. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende partners uit de textielketen en wordt mede gefinancierd door de Europese Unie.

inzamelen
kici
kledinginzameling
Textiel