• Home
  • V1
  • Leads
  • Kledingstukken Percy Irausquin komen tot leven

Kledingstukken Percy Irausquin komen tot leven

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

“Ik liep in zijn atelier en zei: ‘Percy, we moeten alles fotograferen, al die bijzondere stukken moeten goed worden vastgelegd’. We maakten samen plannen om een eerste serie te gaan maken. Hij was super enthousiast, nam een fles champagne mee

naar ons overleg. Een paar dagen later was hij plotseling overleden. De champagne stond nog in de koelkast.”

Fotografenduo

Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman besloten de oude belofte naar hun vriend Percy Irausquin, vijf jaar na het overlijden van de modeontwerper, in te lossen. Het resulteerde in een boek met de hoogtepunten uit zijn oeuvre: Percy Irausquin with Love for Love. Door naast de foto’s ook ontwerptekeningen van Irausquin zelf op te nemen in het boek – dat vanaf eind juni te koop is in Nederlandse boekhandels en nu vast besteld kan worden – werd het een persoonlijk en intiem portret.

Er was ook nauw contact met Arjan Mallie, de vriend van Irausquin, want Verbruggen en Drenthem Soesman wilden vooral een integer project. Ze schreeuwen het ook niet van de daken, dat ze een boek publiceren over hun vriend, daar is de bundel te persoonlijk voor. “Maar het is toch belangrijk genoeg om te publiceren. Er zijn zoveel mensen die Percy een warm hart toedragen. En we willen dat zij een mooi aandenken aan hem hebben. Dankzij uitgever Hans van de Willige van Lecturis – hij heeft ook het boek van mode-illustrator Piet Paris uitgegeven – is het boek straks te koop voor een goede prijs. Zo kunnen ook bijvoorbeeld studenten het aanschaffen,” zegt Verbruggen.

Ze kende de ontwerper van modefeestjes. Het klikte. Er was een ‘understanding’ tussen hen. Sindsdien nodigde hij Verbruggen en Drenthem Soesman altijd uit voor zijn shows. Er was een warm, vriendschappelijk gevoel, dat nooit meer wegging.

“Hij was een lieve en bijzondere man. Als ik aan hem denk krijg ik een glimlach op mijn gezicht, iedereen was dol op hem,” zegt Verbruggen. “Hij hield van vrouwen, dat zag je aan zijn werk. Je voelde je mooi in zijn jurken. Nog steeds trouwens, ik heb een jurk van hem gekocht die ik nog graag draag. Hij had een uniek kleurgebruik en zijn ontwerpen waren zo vrouwelijk, dat zijn we niet gewend in Nederland.”

Irausquin had veel fans onder bekende Nederlanders en hij werd beschouwd als een van de meest getalenteerde ontwerpers van de Nederlandse modebranche, met zijn flamboyante couturejurken. De in juni 1969 geboren ontwerper groeide op op Aruba, in een gezin met vijf oudere zussen. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en het Fashion Institute Arnhem. In Parijs deed hij ervaring op bij Hubert Barrère, de korsetmaker van Dior en Yves Saint Laurent. In 2002 won hij de Frans Molenaarprijs. Op 14 augustus 2008 overleed hij onverwacht op 39-jarige leeftijd, aan een hersenbloeding.

Veel van Irausquins werk was al voor zijn dood verdwenen. “De ontwerpen die er nog waren, zijn met zorg bewaard. We hebben ze opgestoomd, eerst op poppen gefotografeerd en daarna op modellen. Toen kwamen de kledingstukken weer echt tot leven, zoals ze ook bedoeld waren.”

Intekenen voor het boek kan via percy@lecturis.nl

Yasmine Esser

Percy Collection
Percy Irausquin