Kritiek op miljoenennota valt mee
bezig met laden...
Volgens hem is de looneis in de mode & sportcao extra belangrijk omdat de koopkracht van de werknemers in deze branche de afgelopen jaren is gedaald. Ook is de bezuiniging op kinderopvang voor de branche vervelend, zo legt hij uit: "Negentig procent van de werknemers in de modebranche is vrouw. Ook al zouden we het liever niet willen, we weten allemaal dat het vooral voor vrouwen een drempel opwerpt om te gaan werken wanneer de kinderopvang duurder wordt."
Een kritiekpunt dat Mitex opmerkt, is dat het kabinet rekent op een winstgroei van het mkb van 3 procent in 2009. "Uit EIM-cijfers blijkt dat de detailhandel rekening moet houden met een terugval van 1,25% van hun winst," schrijft de organisatie in een persbericht.
Ook van MKB-Nederland krijgt de miljoenennota een positieve beoordeling dankzij de verlaging van de vennootschapsbelasting, de verruiming van de lijfrente-aftrek, vermindering van de WW-premie voor werkgevers, een soepeler btw-aangiftebeleid en lagere zorgkostenpremies. Voor detaillisten is het volgens MKB goed dat er meer wordt gedaan aan winkeldiefstal en georganiseerde misdaad en heling via internet. Daarover toont ook Mitex zich tevreden: "Heling werd tot nu toe nauwelijks aangepakt, terwijl per jaar voor circa €5 miljard aan gestolen goederen wordt verhandeld. Daarom is Mitex blij dat het kabinet dit de komende jaren steviger gaat aanpakken." Wel is het MKB van mening dat er te weinig wordt gedaan aan het verminderen van de files en de administratieve lastendruk.
Verder is er kritiek van de Stichting Natuur en Milieu die van mening is dat het kabinet "volstrekt niet doordrongen is van de urgentie van de milieuproblematiek". Volgens de organisatie miskent de overheid dat mensen willen dat de overheid zorgt voor duurzame productie: "Mensen geven continu in enquêtes aan dat ze dit een taak van de overheid vinden," aldus Mirjam de Rijk, algemeen directeur van de stichting.
De Schone Kleren Kampagne vindt het "jammer" dat er in de miljoenennota geen aandacht is voor 'duurzaam inkopen' bij de overheid, waarvan bijvoorbeeld uniformen en bedrijfskleding deel uitmaken. Afgesproken is namelijk dat dit in 2010 honderd procent duurzaam zou zijn. Verder vindt SKK het een goede stap dat de Nederlandse overheid van plan is samen te werken met bedrijven op lokaal niveau in productielanden. "Op die manier maakt de overheid expliciet dat Nederlandse bedrijven een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben, juist ook in de landen waar hun producten gemaakt worden," zegt Geert-Jan Davelaar van de Schone Kleren Kampagne. Om dat vervolgens te nuanceren: "Wij zouden echter liever iets minder vrijblijvends zien."