• Home
  • V1
  • Leads
  • Leger des Heils: nieuwe collectie van onbruikbare kleding

Leger des Heils: nieuwe collectie van onbruikbare kleding

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Na de verschillende 50|50 winkels voor verantwoorde kledingmerken, zet het Leger des Heils een volgende stap in duurzame mode. Vanaf nu kunnen consumenten ook onbruikbare kledingstukken inleveren bij de organisatie. In samenwerking

met verschillende bedrijven, gaat het Leger des Heils van afgedragen kledingstukken, nieuwe vezels produceren en uiteindelijk ook nieuwe kledingstukken.

Annemarie

Jorritsma, burgemeester van Almere, gaf gisteren het startsein voor het experiment van het Leger des Heils en overhandigde twee gebruikte spijkerbroeken - eigenlijk van haar man, verklapte ze later - aan Robert Paul Fennema, directeur van Leger des Heils Reshare. De jeans van Jorritsma worden vervezeld, van de vezels wordt nieuw garen gemaakt en met toevoeging van een deel nieuw katoen wordt hiervan een nieuw kledingstuk gemaakt voor de burgemeester. In het najaar kan ze de items in ontvangst nemen.

Het Leger des Heils streeft er naar om kleding te produceren die volledig is gemaakt van vezels uit oude mode-items. Nu is dat nog vrijwel onmogelijk. Wanneer katoen gerecycled wordt, is de kwaliteit bijna nooit zo goed als het origineel. Na het proces is katoen minder sterk, omdat de vezels korter zijn geworden. Om nieuwe kleding te produceren is er daarom ook een deel nieuw katoen nodig. Nienke Steen van Modint legt uit: "Gerecycled katoen is een grondstof die tegenwoordig steeds meer in allerlei vormen op de markt komt. Bijvoorbeeld in blends met biologisch katoen, conventioneel katoen of gerecycled polyester. Gerecycled katoen wordt gemaakt van 'post consumer' en 'pre consumer' katoen. Dus ook bijvoorbeeld van resten die overblijven bij het spinnen, weven, breien of snijden van de katoenen stof."

Fennema: "We zijn nog niet zo ver, om kleding te kunnen maken van alleen gebruikt katoen, maar we komen steeds dichterbij." In dagblad De Telegraaf spreekt de directeur al van een primeur: "Het produceren van katoen is niet alleen zeer kostbaar, maar tevens zeer milieuvervuilend. Wereldwijd filosofeert men al jaren over het recyclen van gebruikte kleding, maar Nederland is nu de eerste die het ook echt gaat oppakken.” Toch is het recyclen van katoen niet nieuw. Zo gebruikt onder ander modemerk Imps & Elfs de techniek, is te lezen in het jaarverslag van Made-by, het onafhankelijke consumentenlabel voor sociale, economische en ecologische omstandigheden in de productieketen van modecollecties. Margreet Kramer van het Leger des Heils: "Bijzonder aan ons project is dat er in verhouding erg weinig nieuw katoen wordt gebruikt." Hoe die verhouding precies in elkaar steekt, wil Kramer met het oog op de concurrentie, nog niet zeggen.

Door middel van samenwerkingen met ondernemingen als Economic Development Board Almere en Texperium in Haaksbergen, kan het Leger des Heils de afgedragen kledingstukken recyclen tot grove vezels, garen en stof. Met zelfstandige ontwerpers die het Leger des Heils heeft aangetrokken - geen bekende namen of modebedrijven volgens Kramer - gaat de organisatie nieuwe kledingstukken produceren. "Onze 50|50 winkels zijn een mogelijke afzetmarkt," zegt Kramer. "Maar misschien gaat het wel zo goed, dat we ook stoffen, of kledingstukken kunnen aanbieden aan modebedrijven."

In april dit jaar opende het Leger des Heils de derde 50|50 winkel, in Maastricht. De andere filialen zijn gevestigd in Groningen en Amsterdam Zuidoost. Consumenten kunnen bij de winkel terecht voor duurzame modelabels, vintage meubels en biologische cosmeticaproducten. Ook is 50|50 een podium voor jong modetalent. Egelique Cosster en Najoua Benamran, derdejaars studentes van de Modevakschool in Eindhoven, werken in de winkel aan ontwerpen van het 50|50 originals merk. Van tweedehands kledingstukken uit het depot van het Leger des Heils maken de stagiairs nieuwe mode-items die in de winkel verkocht worden.

Leger des Heils