Les Arts Décoratifs in Parijs eert Dries Van Noten
bezig met laden...
Dries Van Noten's inspiratiebronnen te zien in Les Arts Decoratifs
Op de tentoonstelling in de Franse hoofdstad wordt duidelijk dat Van Noten een verscheidenheid aan inspiratiebronnen gebruikt bij het ontwerpen van zijn collecties. Hoewel de creaties van de ontwerper bekend staan om hun invloeden uit verre oorden en folkoristische elementen, kunnen ook films, muziek en kunstwerken uit musea en uit privécollecties het startpunt van een collectie vormen. Pablo Picasso, Kees Van Dongen, Yves Klein, Victor Vasarely en Damien Hirst bijvoorbeeld of films als A Clockwork Orange van Stanley Kubrick en The Piano van Jane Campion.
Ook onderwerpen als jeugd, archetypes, dubbelzinnigheid en passie zijn een inspiratiebron geweest, net als de mode van anonieme ontwerpers uit de negentiende eeuw, creaties van Elsa Schiaparelli en Dior, en verschillende outfits uit de jaren tachtig.
Van Noten's verwijzingen kunnen heel subtiel en suggestief zijn en zijn daarom niet altijd meteen zichtbaar. De macht en kracht die het rood van Mark Rothko's werken oproept, is daar een voorbeeld van, net de unieke kleur van de Blauwe Grot aan de kust van het Italiaanse eiland Capri of de kwetsbaarheid die een vlinder uitstraalt. Maar de ontwerper laat zijn inspiratiebronnen ook regelmatig op een directe manier zien, zoals de expressionistische schilder Francis Bacon die de basis vormde voor de herfst- wintercollectie 2009 voor vrouwen of een kunstwerk van Elizabeth Peyton dat de ontwerper op ideeën bracht voor de lente- en zomercollectie 2009 voor mannen.
Dries Van Noten – Inspirations is meer dan een simpel overzicht, vertelt de ontwerper aan MF Fashion: “Het is een verhaal op zich, een reis door mode, kunst en jurken.” De inspiratiebronnen zijn gegroepeerd per thema, zoals militair, tuinen, oriëntalisme, maar de tentoonstelling is ook autobiografisch, meldt Wwd.com. Zo hangt is de openingsruimte behangen met woorden die de ontwerper hebben geïnspireerd tijdens zijn studententijd: namen van ontwerpers, modellen, magazines en films.
De tentoonstelling is een vervolg op een eerdere samenwerking tussen het museum en Van Noten: voor de lente-zomercollecties 2014 dook de ontwerper in de archieven van Les Arts Décoratifs om zich te laten inspireren door motieven op 19de eeuwse stoffen. Van 1 maart tot en met 31 augustus 2014 is de tentoonstelling op voor bezoekers. Na Parijs komt de tentoonstelling in aangepaste vorm naar het Modemuseum Antwerpen en zal daar te zien zijn van 4 oktober 2014 tot en met 22 februari 2015.
Dries Van Noten combineert folkoristische tradities met westerse kunst
Van Noten is geboren in een kleermakersfamilie. Daarom was het geen verrassing dat hij in 1981 afstudeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en vijf jaar later zijn eigen label oprichtte. Met zijn (ex-)studiegenoten Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs en Marina Yee vormde Van Noten de Antwerpen Zes. Samen showde zij hun collecties in Londen en later Parijs, en zette daarmee hun thuisstad Antwerpen op de kaart als modestad met een geheel eigen, avantgardistische stijl.
Na de start van het label Dries van Noten in 1986 was de collectie direct te koop bij grote namen als Barneys in New York, Pauw in Amsterdam en Whistles in London. In september dat jaar opende hij bovendien zijn eigen, kleine boetiek in Antwerpen, maar verhuisde later naar een grotere winkel, Het Modepaleis. Tegenwoordig heeft de ontwerper nog meer winkels in Parijs, Singapore, Tokyo, Koeweit en Hongkong, en zijn er nog eens ongeveer vierhonderd Dries Van Noten verkooppunten.
Nadat de Antwerpen Zes in 1989 elk hun eigen weg gingen, kreeg Ven Noten zijn eigen show tijdens Paris Fashion Week. Hij kiest vaak onwaarschijnlijke plaatsen om zijn collecties te presenteren. Denk bijvoorbeeld het hart van de Indiase wijk in Parijs in 1994, en meer recent in 2008 de Pol Bury fontein op de binnenplaats van het Koninklijk Paleis of de vijftigste catwalkshow in 2004 die werd gehouden rond een gigantisch banket.