• Home
  • V1
  • Leads
  • Lidewij Edelkoort wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

Lidewij Edelkoort wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

19 apr 2012

Leads

Trendwatcher Lidewij Edelkoort heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs in de wacht gesleept. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan personen of instellingen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd op het gebied van kunst en cultuur.

De keuze is dit jaar op Edelkoort gevallen, omdat zij volgens de stichting als trendforecaster toonbepalend is voor de wereld van design en mode. “Zij kan in een vroeg stadium trends identificeren en haar toekomstvisie is daardoor van groot belang op de vormgeving van ons dagelijks leven,” aldus woordvoerder Maureen Reulink in een verklaring.

Verder

roemt de stichting haar gave om verschillende disciplines te verbinden. Volgens het Cultuurfonds heeft Edelkoort zich door de jaren heen ontpopt als cultuurfilosoof, ‘die het debat over de vormgeving van de toekomst mede bepaalt’. Het Cultuurfonds is van mening dat Edelkoort als inspiratiebron voor creatieven en vanwege haar internationale aanzien nog niet de erkenning heeft gekregen in Nederland die haar toebehoort. Met deze prijs wil de stichting haar daarvoor lauweren.

Edelkoort heeft een vrij te besteden geldbedrag van 75.000 euro gewonnen en een Cultuurfonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan zij de naam en doelstelling zelf mag invullen. Op de video waarop te zien is hoe Adriane Esmeijer, directrice van het Cultuurfonds haar overvalt, reageert ze zichtbaar geëmotioneerd: ‘Dat gaat naar Marokko!’ Wat Edelkoort precies met het fonds gaat doen, is nog niet bekend. Mogelijk zal ze (een deel van) de prijs investeren in haar samenwerking met het Franse bedrijf Couleurs de Plantes. De trendforecaster ging in 2010 in zee met de firma voor de ontwikkeling van een tweede kleurkaart met uitsluitend natuurlijke kleurstoffen. Stoffen kunnen daardoor gekleurd worden met natuurlijke producten, zoals bladeren, thee of wortels. De kleurstoffen zijn geschikt voor industrieel gebruik en daarom breed toepasbaar voor de productie van stoffen en kleding. Als voorvechter van duurzame kledingproductie zet Edelkoort zich ook in voor kleinere collecties, minder produceren en minder transport. Via Twitter liet de trendwatcher erg dankbaar te zijn met de onderscheiding. “Het is een grote eer. Ben erg blij met het fonds,” aldus Edelkoort.

De 62-jarige Lidewij Edelkort begon na haar studie mode-ontwerpen aan de kunstacademie in Arnhem als modecoördinator en stylist bij de Bijenkorf. Daar ontdekte ze haar talent om trends aan te voelen en te vertalen. In 1972 vertrok ze naar Parijs, waar ze het internationale forecasting- en adviesbureau Trend Union oprichtte. Van 1999 tot 2008 was Edelkoort voorzitter van het college van bestuur van de Design Academy in Eindhoven. Tegenwoordig reist ze de wereld over om lezingen te geven vanuit haar eigen denktank Studio Edelkoort en geeft ze trendboeken uit over vormgeving en deisgn. Ook beheert ze met haar team het social media platform trendtablet.com.

Het Cultuurfonds is niet de eerste onderscheiding die Edelkoort kreeg. In 2003 ontving ze de modeprijs Grand Seigneur van Modint, de ondernemersorganisatie voor mode, interieur en textiel. In 2008 werd Edelkoort onderscheiden met de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres van het Franse ministerie van Cultuur en bij haar afscheid van de Design Academy werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuurbehoud. Vorig jaar ging de prijs naar filmmaker en fotograaf Anton Corbijn. De officiële uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs vindt 26 november plaats in het Muziekgebouw aan het IJ.

Cultuurfonds
LIDEWIJ EDELKOORT
Prins Bernhard Cultuurfonds prijs
Trend Tablet
trendtablet