• Home
  • V1
  • Leads
  • Maarten van der Horst: 'big' in Londen

Maarten van der Horst: 'big' in Londen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

In Nederland is Maarten van der Horst nog vrij onbekend, maar in Engeland is hij inmiddels een gevestigde naam. De modeontwerper is een van de uitverkorenen die mee mag doen aan het project Bright Young Things van luxewarenhuis Selfridges.

De 25 grootste opkomende talenten in Britse mode en kunst zijn gevraagd om hun werk in de etalage te exposeren en Selfridges verkoopt tot eind februari een gedeelte van hun collectie. Ook lanceert Van der Horst in april een capsulecollectie voor Topshop en vanavond staat hij voor de tweede keer op de London Fashion Week. "Ik hoor niet in Amsterdam thuis."

Direct

na zijn afstuderen aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en stage bij het Franse modehuis Chloé boekte Van der Horst een enkeltje Londen. Hij werd toegelaten tot de master Fashion Design aan het prestigieuze Central Saint Martins, waar ook de carrières van Paul Smith, Alexander McQueen, John Galliano en Stella McCartney ooit begonnen. “Het was niet eens een optie om in Nederland te blijven wonen,” vertelt de ontwerper. “Er is in Nederland weinig waar ik me mee verbonden voel, behalve dan dat er een deel van mijn familie woont. Ook qua ontwerpstijl werd ik in Nederland altijd in zulke gekke categorieën ingedeeld waar ik me nooit thuisvoelde.”

Maar in vergelijking met Nederland is het leven in de Britse hoofdstad duur. Toen zijn afstudeershow naderde, had Van der Horst geen geld meer over om stoffen te kopen. Hij struinde de stad af op zoek naar tweedehands petticoats en bestelde een restpartij hawaïblouses op Ebay. Afzonderlijk staan beide kledingstukken garant voor de ultieme fashion faux pas, maar Van der Horst bewees gouden handen te hebben en toverde een combinatie van beide om tot high fashion.

Die collectie betekende zijn doorbraak. Fashion East, een stichting die beginnende ontwerpers de kans biedt om een collectie te showen tijdens de Londense modeweek en hen begeleidt bij het opzetten van een modelabel, nam Van der Horst onder zijn hoede. Afgelopen zomer maakte hij zijn debuut op de Londense modeweek. De recensies waren lovend. Hij verscheen in de Britse edities van modebladen Vogue, Grazia en i-D en de grootste Britse modeblogger Susie Lau van Stylebubble omarmde zijn collectie.

Achteraf gezien is verhuizen naar Londen een belangrijke stap in de carrière van Van der Horst geweest, maar de ontwerper betwijfelt of hij zo ver is gekomen omdat er meer kansen zijn voor jong talent in Engeland. “Misschien zijn er meer kansen voor jonge ontwerpers in Londen, maar er zijn ook veel meer jonge ontwerpers. Ik geloof dat er zo’n zeventig academies in Groot-Brittanië zijn. En veel situaties worden als kansen gezien. Een winkel al Browns koopt erg veel jonge ontwerpers in - natuurlijk voor hun eigen promotie - en vervolgens denken jonge ontwerpers dat ze een eigen label daarop kunnen baseren. Dus veel ‘kansen’ hebben twee kanten.” Toch denkt Van der Horst dat zonder Fashion East, ook de drijvende kracht achter de succesvolle carrières van Gareth Pugh, Jonathan Saunders en Henry Holland, nu niet op eigen benen zou staan. “Ik zou nooit een eigen label zijn begonnen zonder de steun van Fashion East. De stichting biedt je een infrastructuur, geeft je een showroom in Parijs en zorgt ervoor dat je begeleid wordt door mensen met internationale retailervaring. Maar ook hier is het moeilijk met de recessie. Daarom slapen we ook op luchtbedden in onze studio’s,” aldus Van der Horst.

In april lanceert Maarten van der Horst een capsulecollectie voor Topshop
Wat er was gebeurd als hij in Nederland was gebleven, daar wil Van der Horst liever geen woorden aan vuil maken. “Ik wil niet in gaan op het verschil tussen London Fashion Week en Amsterdam Fashion Week, het is zo’n waardeloze vergelijking. Ik heb er heel lang over nagedacht waarom de Amsterdam Fashion Week er is en vanuit welke behoefte het is ontstaan, maar heb het nooit helemaal gesnapt. Ik vind een evenement als Salon erg mooi en ga daar graag naar toe, maar een gallerie-context heeft niks te maken met het werk dat ik maak. Ik geloof dat Amsterdam Fashion Week een goed podium is om jonge talenten te presenteren tegenover een nationale markt en pers. Zoals er honderden Fashion Weeks zijn. Maar ik hoor niet in Amsterdam thuis,” aldus Van der Horst.

Vanavond staat de Nederlandse ontwerper onder de vleugels van Fashion East voor de tweede keer op de London Fashion Week, maar dit keer geen hawaïblouses en petticoats. “De vorige keer stoorde ik me eraan dat iedereen het zo pretty vond. Deze keer is mijn collectie bozer. Aggressiever,” aldus Van der Horst.

Stephanie Broek

Beeld: Maarten van der Horst

Fashion East
London Fashion Week
Maarten Van Der Horst
Selfridges