Mango opent 'supersize' winkels, ook in Maastricht

De Spaanse modeketen Mango gaat de verschillende lijnen onder een dak presenteren in megastores. De nieuwe supersize winkels komen voornamelijk in Europa. Voor het einde van dit jaar komen er hier dertien nieuwe filialen bij.

In Nederland staat een megastore gepland in Maastricht. Deze gaat in december 2013 open en zal 1130 vierkante meter beslaan. In oktober van dit jaar gaat de eerste open in München. Deze nieuwe Duitse winkel is met een oppervlakte van 2300 vierkante meter meteen de grootste van Europa.

MangoMango opent 'supersize' winkels, ook in Maastricht megastores 'nieuw tijdperk'

"Het is een nieuw tijdperk voor Mango," zegt vice president Daniel Lopez in WWD. "We hebben 2012 afgesloten met een omzet van 1,7 miljard euro. Over vier of vijf jaar wil Mango een jaaromzet bereiken van 5 miljard." Het modebedrijf mikt daartoe enerzijds op organische groei en anderzijds op megastores. In 2013 heeft het bedrijf daarvoor een bedrag van 256 miljoen euro gereserveerd. De Mango megastores zijn fors met een vloeroppervlak tot 3000 vierkante meter. Het totaal aantal megastores moet in 2014 worden opgebouwd tot tweehonderd. Het gaat vooral om nieuw te openen winkels. Uitbreiding van de huidige - vaak kleine - stadswinkels is meestal niet mogelijk.

Integratie van de verschillende collecties onder een dak is het hoofddoel. Het gaat dan om de dameslijn, HE by Mango en de accessoirecollectie Mango Touch, maar ook om de kersverse kinder-, sport en ondermodelijnen van het merk. In februari komt er nog een nieuwe lijn bij: Violetta, voor grotere maten. Lopez noemt de nieuwe winkels 'family stores'. Focus voor de megastores ligt op Europa en dan met name op thuisland Spanje (Barcelona, Bilbao), Frankrijk (Parijs), Duitsland (München), België, Nederland (Maastricht), Luxemburg, Rusland, Italië, Noorwegen en Polen.

Mango telt meer dan 2600 winkels in 107 landen. Het jaar 2012 werd afgesloten met een omzetgroei van 20 procent naar 1,69 miljard euro. Daarvan werd 84 procent buiten Spanje gegenereerd. De nettowinst bedroeg 113,4 miljoen, een stijging van maar liefst 79 procent ten opzichte van 2011. Vorige maand werd bekend dat Mango ook het aantal winkels voor de individuele formules uitbreidt: zo komen er op korte termijn in Duitsland drie filialen bij van HE by Mango. In Duitsland en in Spanje worden in totaal vijf nieuwe Mango Kids winkels geopend.

Dit artikel is aangevuld op 09/10/13. De winkel in Maastricht gaat in december 2013 open en heeft een vloeroppervlak van 1130 vierkante meter.