Mannenmode: De kleding van een gentleman

Behalve zorgen dat hij goed voor de dag kwam, had een gentleman in de negentiende eeuw niet veel te doen. Op de Arnhem Mode Biënnale (Moba) toont kunstenaarstweetal Ravage – Arnold van Geuns en Clemens Rameckers – het huis van

een fictieve baron in kasteel Zypendaal, vol met zijn kledingstukken, onder de naam ‘Fascination’. “Er gaat een losbandig leven schuil achter zijn nette avondkledij.”

RavageMannenmode: De kleding van een gentleman is een duo, maar ook één persoon. “De pers wil ons altijd uit elkaar trekken. Journalisten vragen: maar wie doet dan wat? Maar wij zijn één,” zegt Arnold van Geuns in de hal van Huis Zypendaal. Hoewel er diverse kledingcollectie van Ravage’s hand is verschenen – het kunstenaarskoppel verwierf onder andere bekendheid met een uniform voor de Nederlandse Spoorwegen - ziet het duo, dat al meer dan veertig jaar samenwerkt, zichzelf niet als modeontwerper. “We willen ons juist niet te veel specialiseren. Zodra we ons hebben verdiept, bijvoorbeeld in servies, gaan we snel verder met meubels.”

Dandy versus gentlemen

In het achttiende-eeuwse kasteel ten noorden van het park Sonsbeek in Arnhem richtte Ravage vijf kamers in als ode aan de mode van een gentleman uit vervlogen tijden. De ruimtes hebben ieder een eigen thema. Zo staat het eerste vertrek in het teken van het witte goed van meneer. Daarna leidt de tocht naar de eetkamer. Op de borden – servies van Ravage – zijn de zwarte schoenen van Jurjen de Haan opgediend. De kunstschilder heeft een ware fetisj voor schoeisel. Hij koopt hetzelfde paar steeds opnieuw.

Indrukwekkend is ‘Fascalia Erupta’, een stropdassenvulkaan van kunstenaarsduo Schobbejakken. Door de chaos van alle dassen heen valt op hoe zorgvuldig de kledingstukken, op kleur, zijn neergelegd. “Voor eeuwen voelde de man zich naakt zonder das,” zegt Van Geuns.

Het huis hangt vol met grapjes. Tussen de statige portretten van hoge heren aan de wand hangen schilderijen waarop de mannen, in dezelfde pose, staan afgebeeld in hun ondergoed. Ravage gaat ook in op het verschil tussen een gentleman en een dandy. Een gentleman hield niet van nieuwe kleding zoals de dandy. Hij was meer van de shabbychic-stijl en liet kleding eerst dragen door een knecht. Ook opmerkelijk: voor een echte heer was in een smoking aan tafel verschijnen not done.

De komende weken dompelt FashionUnited zich onder in verschillende elementen van mannenmode.

Yasmine Esser

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN