• Home
  • V1
  • Leads
  • Masters in fashion trekt volle zaal met Puck & Hans

Masters in fashion trekt volle zaal met Puck & Hans

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

“Mijn eerste kennismaking met mode was rampzalig,” bekende Hans Kemmink van modeduo Puck & Hans afgelopen weekend tijdens de tweede editie van de serie lezingen Masters in Fashion in het bomvolle Conservatorium Hotel in

Amsterdam. Voor zijn eerste schooldag had zijn moeder een matrozenpakje gemaakt. Heel modieus voor die tijd en ze hoopte dan ook dat haar zoon ‘de blits zou maken’ in de klas. “Ik weet niet hoelang ze er mee bezig is geweest, maar ik denk dat ik in de tussentijd flink was gegroeid. Het was, kort gezegd, erg frustrerend.”

Zo’n

vijftig jaar later weten we dat het na die eerste kennismaking allemaal goed is gekomen. Puck & Hans wonnen diverse internationale modeprijzen, hadden drie winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en hun collecties werden verkocht bij Bloomingdale’s in New York. Als een van de grootste succesverhalen uit de Nederlandse modegeschiedenis vroeg de organisatie van de Amsterdam Fashion Week hen om een lezing te verzorgen. Met de serie Masters in Fashion wil de modeweek aandacht vragen voor het ambacht modeontwerper en modemasters hun kennis, visie en ervaring laten delen met jonge ontwerpers en het grote publiek.

Die taak hadden Puck & Hans zichtbaar ter harte genomen. Het echtpaar vertelde de ene na de andere anekdote uit hun carrière, zoals hoe Hans door met een enorm kruis om zijn hals en aangekleed als Jezus op de kazerne te verschijnen, zijn dienstplicht wist te ontwijken. Hoe het duo onderweg naar een defilé tijdens Paris Fashion Week werd aangehouden door een motoragent, omdat ze ‘met negen man in de auto veel te hard langs het Louvre scheurden’, maar in plaats van een bekeuring een escort kregen omdat ze anders te laat zouden zijn bij de show. En hoe de modellencasting voor een modeshow onder leiding van stylist Frans Ankoné verplaatst werd naar de badkamer van huize Kemmink, zodat Puck tegelijkertijd kon uitrusten in bad.

Ook vertelden de ondernemers openhartig over hun in- en verkoopstrategie. ‘Het alternatieve bruidje’ dat in de jaren 70 hun populaire jurken van chiffon en zijden jersey’s had ontdekt, zorgde voor een enorme financiële boost, maar ook voor nachtmerries. “Ik werd ’s nachts wakker met de gedachte dat we een bruidshuis waren geworden. Dat hebben we toen radicaal omgegooid,” aldus Hans. Hetzelfde gold voor jonge ontwerpers die het duo verkocht. Ze kochten Jean-Paul Gaultier en Azzedine Alaïa in ‘toen zij zelf nog op de beurs stonden’ en introduceerden Vivienne Westwood en Ossie Clark in Nederland. “Als het te populair werd, dan vonden we het niet interessant meer. We wilden het leukst en het meest exclusief zijn. Dan kwam dat matrozenpakje weer naar boven.”

Uit hun verhalen bleek dat zij niet alleen het Nederlandse modelandschap mede hebben vormgegeven, maar ook het modevak gedeeltelijk hebben uitgevonden. Als een concept store avant la lettre verkochten ze naast kleding ook posters en boeken en stond er elke vrijdagavond een diskjockey in de winkel. Styling noemden ze toen nog gewoon ‘frutselen’ en van doelgroepen had het duo nog nooit gehoord. Maar het meest strelende dat ooit over de ontwerpers is gezegd, vinden de twee toch wel dat Viktor & Rolf hen Nederlandse mode-iconen noemen en dat hun oud-stagiaires Haider Ackermann en Meta Struycken zo goed terecht zijn gekomen.

Na de lezing konden geïnteresseerden in de rij staan voor een tête-à-tête met het duo. De nieuwe generatie ontwerpers en ondernemers die om de oren wordt geslagen met negatieve berichten over faillissementen en werkeloosheid, bleek vooral behoefte te hebben aan tips. Puck & Hans: “Ons succes danken we aan dat we onze ziel en zaligheid erin hebben gestoken. En wees vooral niet bang voor 88-urige werkweken.”

Puck en Hans Kemmink, beter bekend als Puck & Hans, startten een succesvolle en spraakmakende carrière in de jaren 60. Ze verkochten drie decennia unieke, zelfgemaakte kleding. In 1998 sloot het duo definitief de deuren van hun drie winkels in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

De eerstvolgende editie van Masters in Fashion - met Paul Schulten, Puck & Hans en Frans Molenaar - vindt aankomend weekend plaats tijdens Meesterlijk in de Westergasfabriek in Amsterdam. Frans Molenaar geeft 4 oktober een lezing in het Amstel Hotel.

Amsterdam Fashion Week
masters in fashion
Puck & Hans