Mattijs winnaar Dutch Fashion Awards 2012
bezig met laden...
De twaalfkoppige internationale jury is “een afspiegeling van de gehele mode-industrie” met onder meer Stefan Siegel van webwinkel Not Just A Label, Mandi Lennard, pr-agent uit Londen, Antonella di Pietro, accessoires director bij Karl Lagerfeld, Géraldine Florin, inkoper voor Galeries Lafayette in Parijs en Margreeth Olsthoorn van de gelijknamige boetiek in Rotterdam. De kleurrijke collectie van Mattijs van Bergen heeft verreweg het meeste indruk op de jury gemaakt. “Een eigentijdse invulling van de huidige luxe markt, waarin de hand van de ontwerper duidelijk zichtbaar is. Hij is de vaandeldrager van de Nederlandse mode.”
Het Cultuurfonds Mode Stipendium – het resultaat van de nauwe samenwerking tussen het fonds en de Dutch Fashion Foundation – is dit jaar het eerst uitgereikt tijdens de Dutch Fashion Awards. In navolging van Francisco van Benthum, die van het prijzengeld een winkel in Amsterdam opende, zijn het dit jaar de zusjes Spijkers & Spijkers die de prijs van 50.000 euro in ontvangst mogen nemen.
Hyun Yeu sleept met zijn mannencollectie voor de tweede maal de National Incubator Award in de wacht: hij krijgt onder meer een prominente showcase bij Margreeth Olsthoorn in Rotterdam. “See you in Rotterdam,” lacht de ontwerper – het zijn bijna dezelfde woorden als vorig jaar.
Anne de Crijff wint de prijs waar ze stiekem al op hoopte: de nieuwe Dutch Touch Paris Award. Deze lijkt haar inderdaad op het lijf geschreven: de wapperende zijden blouses en glanzende cape van doorzichtig folie kunnen zo naar Parijs. Ook nieuw dit jaar is de Fair Luxury Award van 10.000 euro die, in de lijn der verwachting, naar Elsien Gringhuis gaat die met haar modelabel luxe en fairtrade combineert.
“O jee, is het mét diner?” Niet alle gasten zijn aanvankelijk op de hoogte van de nieuwe, intieme entourage van de Dutch Fashion Awards die dit jaar plaats biedt aan 250 gasten. Het is voor iedereen even wennen: prachtige jurken en pakken verdwijnen plotseling achter wit tafellinnen en dansende obers omhelzen elkaar innig. Zoiets maak je niet iedere dag mee. De choreografie van het bataljon serveerders is bijna nog ingewikkelder dan die van de modellen, en hun klassieke kostuums zijn voorzien van een verrassende modetwist: de vlinderstrikjes zijn letterlijk bedrukt met vlindervleugels. Tussen de shows door wordt er een viergangendiner geserveerd en hoewel het daardoor een lange zit is – bijna vier uur – maakt het de avond beslist tot een beleving.
Natasja Admiraal
Foto: Dutch Fashion Awards Magazine
Video: Harry Bijl