• Home
  • V1
  • Leads
  • MFW: Aandacht voor jong talent in Milaan

MFW: Aandacht voor jong talent in Milaan

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Zakendoen maar ook emotie, de modeweek van Milaan heeft jong ontwerptalent hoop gegeven. Rahul Mishra, die voor de jury van de Woolmark Prize letterlijk in vreugdetranen uitbrak toen hij zijn prijs in ontvangst nam, zorgde voor het meest emotionele moment van de week.

Jonge ontwerpers moeten de hoofdrol spelen, volgens goede voornemens van Jane Reeve, de nieuwe CEO van de Italiaanse fashion week organisatie Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI). "Vanaf de volgende modeweek zullen jonge ontwerpers hun collecties halverwege de week showen en niet meer op de laatste dag", zei zij, "zodat inkopers en pers hun collecties niet kunnen missen." Volgens deze nieuwe strategie werden tijdens de persconferentie voor de opening van de modeweek, Davide Grillo, Martina Cella, Daniele Vigiani en Marco Rambaldi, de vier ontwerpers van "Next generation", officieel voorgesteld aan de pers en bedrijven.

O

ok Zegna heeft bij de start van deze modeweek aan jonge ontwerpers gedacht. Het modehuis kondigde aan 25 jaar lang ieder jaar een miljoen euro beschikbaar te stellen aan afgestudeerde Italiaanse modeontwerpers. Hiermee kunnen ze in het buitenland een master of vervolgopleiding volgen. De enige verplichting: na het afronden van de studie moeten zij terugkeren naar Italië. "Het is een studiebeurs om vertrek van hoogopgeleiden tegen te gaan. Een project dat 25 jaar duurt en waarbij 25 miljoen euro naar 200-300 studenten zal gaan," zei directeur Gildo Zegna.

Op Super (Pitti Immagine) waren er op het totaal aantal deelnemers meer dan 40 procent nieuwe namen

Ook op Super, de modevakbeurs van Pitti Imagine en Fiera Milano, waren nieuwe namen en opkomend talent het meest opvallend. Hier werden 230 accessoire- en confectiecollecties gepresenteerd. "Al sinds de eerste editie is onze beurs een intensieve talent scouting van hoog internationaal gehalte," zei Agostino Poletto, algemeen directeur van Pitti Immagine en verantwoordelijk voor het project. Volgens de cijfers waren er meer dan 40 procent nieuwe namen en was 30 procent van de merken afkomstig uit het buitenland.

Op de catwalk (in totaal 64 shows, waarvan 7 dubbele en 1 collectief met 6 merken), zagen we behalve heldere, strakke lijnen en poederkleuren bij Jil Sander en pasteltinten bij Alessandra Facchinetti voor Tod's, heel veel kleur. De collectie van Jeremy Scott, nieuwe ontwerper van Moschino, werd niet door iedereen even positief ontvangen, maar zijn capsulecollectie “Fast Fashion-Next Day After The Runway" met de beroemdste M van de fastfoodketen als centraal thema kon wel op veel aandacht rekenen en was de volgende dag al op straat te zien. Veel kleur en een bloemenpracht in florale ontwerpen bij Furla, het merk dat 76 procent in het buitenland afzet. De laarzen en schoenen van herenschoenenmerk "Magenta" van Fratelli Rossetti waren tweekleurig en bestrooid met glitter.

In 2013 steeg het buitenlandse aandeel op de totale omzet naar 58 procent.

Mooie kleurspelingen op het gladde fluweel van Emilio Pucci en tonale zandkleurige en beige-roze tinten van Bottega Veneta, het modehuis dat het boekjaar 2013 afsloot met een miljard omzet, de trots van CEO en voorzitter Marco Bizzarri. Om bij de cijfers te blijven: de omzet van de damesmode in 2013-2014 geeft nieuwe hoop, ook al blijft de crisis alarmerend aanwezig in de consumptiecijfers op de Italiaanse markt.

Volgens gegevens van Sistema moda Italia is de omzet in 2013 in de modebranche nauwelijks gestegen in vergelijking met vorig jaar. Naast de omzetstijging in het buitenland, verwacht men opnieuw een verslechtering van de Italiaanse markt met een lichte daling van ongeveer 0,9 procent voor de afsluiting van boekjaar 2013. De omzet in de modebranche zal dus waarschijnlijk dalen tot minder dan 12,2 miljard euro. In 2013 is het aandeel van de buitenlandse omzet op een totale omzet sterker geworden en gestegen tot 58 procent. De export van de Italiaanse damesmode laat een positieve trend zien met een versnelling ten opzichte van 2012: een jaarlijkse groei van 3,5 procent, met een totale omzet van meer dan 7 miljard euro. De import vertoont daarentegen nog steeds een negatieve afwijking met een geschatte daling van ongeveer 3,7 procent.

Van onze redacteur in Milaan, Isabella Naef

Foto's: Moschino, Bottega Veneta en Fratelli Rossetti

Milan Fashion Week
Pitti
Super