• Home
  • V1
  • Leads
  • Miljoenennota: 2011 wordt overgangsjaar

Miljoenennota: 2011 wordt overgangsjaar

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

"Burgers en ondernemers staan een aantal stevige maatregelen te wachten," dat zei demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager tijdens de presentatie van de Miljoenennota dinsdag in de Tweede Kamer. Volgens De Jager is het tijd

om "de geldkraan dicht te draaien". Hij zei verder dat Nederland de afgelopen jaren een stuk armer is geworden en dat het kabinet, ook al is het demissionair, zich genoodzaakt ziet stevige maatregelen te nemen. "Dat zal pijn doen bij burgers en bedrijven."

Voor ondernemers en bedrijven is van belang dat 2011 een overgangsjaar wordt dat gebruikt zal worden om de overheidsfinanciën "gezond te maken" en waarin de stimulering van de economie op een lager pitje komt te staan. De koopkracht daalt in 2010, alleen de allerlaagste inkomens lijken erop vooruit te gaan.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB en LTO noemen de begroting in een gezamenlijke verklaring "verstandig". "Het kabinet erkent dat het herstel vorm moet krijgen vanuit het bedrijfsleven. Het zet een aantal belangrijke maatregelen uit het crisispakket voort, waardoor ondernemingen een miljard euro aan liquiditeitssteun krijgen. Kredietgaranties blijven intact," aldus de organisaties. "Daarnaast krijgen ondernemingen - groot en klein - steun door een verlaging van de winstbelasting." Ook vinden de belangenbehartigers het positief dat het kabinet maatregelen heeft genomen om de stijging van sociale werkgeverslasten aan banden te leggen om zo de internationale concurrentiepositie in het goede spoor te houden.

In een reactie pleit Detailhandel Nederland voor een hervorming van het social zekerheidsstelsel en de pensioenregelingen. De organisatie bepleit dat wanneer het verschil tussen bruto- en nettolonen voor jongeren en deeltijdwerkers kleiner wordt, de nettobeloning kan stijgen zonder dat de loonkosten toenemen. "Hierdoor wordt de werkgelenheid gestimuleerd en blijven banen behouden. Een stijging van de loonkosten, zoals vakbonden nu voorstellen, is niet goed voor de economie en bedreigt de werkgelegenheid in de detailhandel," aldus de organisatie.

De groei van de Nederlandse economie komt volgend jaar naar verwachting uit op 1,5 procent. Dit jaar is dat nog 1,75 procent, zo blijkt uit de berekeningen van het CPB. Het planbureau noemt het economisch herstel "aarzelend" en verwacht voor volgend jaar een bescheiden groei van de gezinsconsumptie; bedrijfsinvesteringen nemen dit jaar al af. De werkloosheid komt in 2011 op 5,5 procent.

miljoenennota