De modebranche heeft relatief weinig last van de recessie. Dat blijkt uit de Mitex Modemonitor die deze week werd gepresenteerd. Gemiddeld daalde de omzet in de modedetailhandel met 2,7 procent ten opzichte van het eerste

halfjaar van 2008.

Ondernemers in de segmenten kindermode en herenmode scoorden bovengemiddeld, kindermode zelfs met een plus van 0,8 procent. Bij detaillisten in de schoenensector ging het iets minder: daar kwam de omzet gemiddeld 3,3 procent lager uit dan in de eerste helft van vorig jaar. Bodyfashion noteerde met -7,6 procent de grootste omzetdaling. In de schoenenverkoop bleef de omzet bij damesschoenen met -1,6 procent het beste op peil. Kinderschoenen eindigde op -3,1 procent en herenschoenen op -5,4 procent.

Het jaar begon goed, waarbij de omzet in de meeste segmenten steeg gedurende januari. Detaillisten in herenmode presteerden het beste: zij verkochten ruim 10 procent meer dan januari vorig jaar. Alleen de detaillisten in bodyfashion verkochten minder dan in het jaar ervoor: -2,3 procent. Een andere maand met een positieve uitkomst was april, waarin vooral veel werd verkocht in kindermode (+8,4 procent), herenmode (+7,3 procent) en schoenen (+15,9 procent). De omzet voor schoenen ging in mei met ruim 19 procent naar beneden.

De afzet toonde in de meeste segmenten een soortgelijke ontwikkeling als de omzet, met uitzondering van het segment bodyfashion, waar de afzet sterker daalde dan de omzet. Blijkbaar zijn artikelen in bodyfashionartikelen tegen een hogere gemiddelde prijs verkocht. De verschillen tussen de omzet- en afzetontwikkeling in de schoenenbranche laat zien dat de gemiddelde prijs per paar kinderschoenen en damesschoenen steeg. Bij herenschoenen daalde die juist. De afzet voor de hele schoenenbranche daalde met 4,5 procent.

Binnen de segmenten presteren ondernemers zeer wisselend. Zo behaalde 55 procent van de kindermodewinkels een hogere omzet dan de eerste helft van 2008. 45 procent eindigde met een min. Over de hele modebranche wist gemiddeld 36 procent van de ondernemers in het eerste halfjaar een omzetplus te noteren.

Het tweede halfjaar van 2009 is voor de modebranche goed begonnen. Dames- en herenmode plusten met respectievelijk 9,4 procent en 6,3 procent. Bodyfashion noteerde sinds november 2008 de eerste omzetstijging (+12 procent). Kindermode en jeans deden het minder goed. Ook bij schoenendetaillisten laat juli, de eerste maand van het nieuwe seizoen, weer een plus zien.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN