• Home
  • V1
  • Leads
  • Moam: kleine canon van de Nederlandse modegeschiedenis

Moam: kleine canon van de Nederlandse modegeschiedenis

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Wat begon als een afstudeeropdracht voor het Amsterdam Fashion Institute (Amfi), groeide uit tot een tentoonstelling in Galerie Fontana Fortuna aan de Amsterdamse Keizersgracht. Op de drukke openingsavond werd gekuierd langs werken

van vierentwintig namen uit de Nederlandse modeindustrie. Student Martijn Nekoui deed drie weken onderzoek en verbond vervolgens iconen uit de afgelopen zestig jaar met talenten van nu.

Hoe

Nekoui op het idee kwam voor de tentoonstelling? De onwetendheid over de Nederlandse modegeschiedenis. Zo vertelde hij aan Vogue: “Toen ik een meisje vroeg over Fong Leng antwoordde zij: ‘Is dat het nieuwe nummer van Ali B?’. Dan weet je dat er iets mis is. Ik wilde grote namen van vroeger uit de vergetelheid halen en die vervolgens combineren met nieuw talent.”

Het is een kleine canon geworden, van de Nederlandse modegeschiedenis van de afgelopen zestig jaar. Mode Amsterdam, zoals de tentoonstelling heet – Moam – werd een tentoonstelling met meer dan kleding. In totaal zijn er twaalf thema’s: fotografie, modekunstaar, concept store, couturier, mode-icoon, make-up, Neerlands trots, modejournalist, casual, magazine, designer en model.

Wie een trapje op klautert, kan op een bankje in een donkere kamer twee video’s aanschouwen. Links staan Puck & Hans centraal, trendsetters uit de jaren zestig die in hun winkels als eerste in Nederland, internationale merken als Jean-Paul Gaultier verkochten. De video rechts draait om Nelleke Strijkers, eigenaresse van de modewinkel Sprmrkt in Amsterdam. Er zijn modeillustraties – van Marte Röling en Martine Johanna – en modefoto’s – van Paul Huf en Petrovsky & Ramone. En zelfs een grote parfumfles is te bewonderen; Flowerbomb van Viktor & Rolf.

Het Nederlandse ontwerpersduo Viktor Horsting en Rolf Snoeren, komt meerdere malen terug op de tentoonstelling. Bijvoorbeeld bij model Marte van Haaster, die in shows liep voor het modehuis. Van de ontwerpers zelf is naast een parfumfles ook een foto te zien met modellen die creaties van Viktor & Rolf dragen. Ontwerpster Winde Rienstra werd als talent door Nekoui aan het ontwerpersduo gekoppeld. Een etalagepop draagt een houten rok met draden, uit de collectie 11:11 van Rienstra. “Natuurlijk heb ik iets met Viktor en Rolf,” zei Rienstra eerder al tegen FashionUnited. “Ik heb enorme bewondering voor ze. Voor hun werken, maar ook hoe ze hun bedrijf runnen, hoe ze het hebben aangepakt. Zo slim gedaan.”

De tentoonstelling Moam is nog te zien tot en met 30 juni 2012. Naast de tentoonstelling, is ook de fotoexpositie ‘The Ruins of Detroit’ van Yves Marchand & Romain Meffre te zien.

Yasmine Esser

Foto's: Frans Molenaar, Winde Riensta vertaalt Viktor & Rolf en MaryMe-JimmyPaul vertaalt Fong Leng.

AMFI
Amsterdam Fashion Institute
Martijn Nekoui
MOAM
mode amsterdam
Viktor&Rolf
Winde Rienstra