• Home
  • V1
  • Leads
  • Moba: Li Edelkoort is zelf een fetisj

Moba: Li Edelkoort is zelf een fetisj

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Het trappenhuis krijgt nog snel een sopje. In de Mood Room - de sm-kelder van de hoofdlocatie, waar het thema Fetisjisme een introductie krijgt met beelden – hangen nog enkele foto’s niet aan hun plek aan de wand. Ook wordt er nog druk

getimmerd, gezaagd en geboord aan de net gebouwde locatie voor de vijfde editie van de Arnhem Mode Biënnale (Moba). Samensteller Lidewij Edelkoort: “Welkom op de tentoonstelling die bíjna klaar is.”

Edelkoort

had al een fascinatie voor het thema Fetisjisme, voordat de hype rond Vijftig tinten grijs uitbrak. Maar de populariteit van het boek kwam de curator goed van pas. Voor de hoofdtentoonstelling selecteerde Edelkoort vooral het werk van jonge ontwerpers. Misschien omdat de financiering een hele kluif bleek en modemerken te druk of ongeïnteresseerd waren. Volgens Edelkoort waren de collecties van grote modehuizen echter niet goed genoeg. Alleen het werk van jonge ontwerpers is nog experimenteel, meent de samensteller van de expositie. Al zijn er ook enkele stukken van designers als Jean Paul Gaultier, Walter van Beirendonck en Haider Ackermann te bewonderen.

In het Kenniscluster in Arnhem – de hoofdlocatie van Moba – richtte Edelkoort dertien ruimtes in. In elke kamer staat een ander onderwerp centraal, van ‘infantilisme’, met drie paspoppen in een box en accessoires als teddyberen, tot ‘sadomasochisme’ met leren pakjes van ontwerpers als Iris van Herpen. Maar zo choquerend als de titel van Moba doet vermoeden, zijn de kamers niet.

De echte fetisj – als verafgoodde obsessie – van het event is Lidewij Edelkoort zelf. Als Li spreekt is het stil in de zaal – behalve wanneer er geapplaudisseerd wordt. Foto’s of video-opnames maken terwijl de trendgoeroe vertelt, is uit den boze. “Ze verbaast me elke dag opnieuw,” zegt Olga Godschalk, directeur van Moba, bewonderend over Edelkoort.

De trendgoeroe werd aangetrokken om Moba uit het slob te trekken, want de vorige editie was een deceptie. De druk is groot. Als de Arnhemse Mode Biënnale dit jaar geen succes wordt, zou dat het einde van het evenement kunnen betekenen. In het tv-programma Gelderland Live, van Omroep Gelderland, antwoordde Godschalk: “Dat zou zomaar kunnen,” op de vraag of dit de laatste editie van Moba kan zijn. Echt ongerust is de directeur niet, want in de voorverkoop gingen al 12.000 kaartjes de deur uit. Het doel is 25.000.

Naast de hoofdtentoonstelling in het Kenniscluster, zijn er nog diverse exposities in de stad. Zo hebben Hans Demoed en Geert de Rooij van modelabel The People of the Labyrinths het thema mode en religie uitgediept. Ook een aanrader: Zypendaal. Het kasteel buiten het centrum van Arnhem staat geheel in het teken van mannenmode.

Yasmine Esser

Arnhem Mode Biennale
Lidewij Edelkoort
MOBA
Mode Biennale