Moba wil 30.000 bezoekers voor fetisjisme-exposities
bezig met laden...
Niet
Over de plannen die Edelkoort presenteert zijn geen financiële zorgen meer: de bekostiging voor de hoofdexpositie is rond. De tentoonstelling genaamd Fetishism in Fashion, zal plaatsvinden in het Arnhemse Kenniscluster, een nieuw cultureel centrum op vijf minuten loopafstand van het NS Station. Wel spannend: het pand wordt pas in mei opgeleverd.
Edelkoort maakt zich geen zorgen. Ze ziet al helemaal voor zich hoe ze de dertien thema's zal vormgeven in het gebouw. De onderwerpen lopen van masochisme met aandacht voor kleding van leer, latex en zwart kant - Edelkoort geeft voorbeelden van Jean Paul Gaultier, Ann Demeulemeester en Maison Martin Margiela - tot infantilisme, met het slabbetje als ultieme modeaccessoire en kledingstukken van onder andere Walter van Beirendonck. Ook thema's uit haar halfjaarlijkse trendlezingen komen terug: de romantiek, de opkomst van nomaden en spiritualiteit.
Naast de hoofdtentoonstelling werkt de curator aan een tweede grote expositie in Arnhem: Hurray. "Het is een ode aan de creativiteit, ter ere van het zestig jarig bestaan van de modeacademie in Arnhem," legt Edelkoort uit. Ze nodigde zes Europese modescholen uit. Jonge talenten uit Londen, Parijs en Florence zullen een ruimte inrichten met hun werk. Edelkoort hoopt ook op een uitgebreide modeshow.
Het Nederlandse modeduo The People of the Labyrinths ontfermt zich over de Waalse Kerk in de stad. De ontwerpers, die vorige maand nog de Amsterdam Fashion Week openden, buigen over het thema 'believe'. "Voor hun kledingstukken waren ze altijd al bezig met religieuze aspecten," zegt Edelkoort over de tentoonstelling die zal bestaan uit video's, foto's en fragmenten uit de actualiteit. "Maar het gaat ook om 'mode als religie'."
De plannen van de trendgoeroe lijken eindeloos. Zo staat er een event op het programma over de kleur zwart, over schorten - "Door de open achterkant één het meest fetisjistische kledingstukken" - en schoenen. Ook plant ze pop-up winkels, een film festival, een seminar over de materie, een boek en een circus. Niet alle plannen blijken al helemaal ingevuld. Wanneer wil ze daar duidelijkheid over? Begint de tijd niet te dringen? "Ik denk dat er zelfs tijdens het evenement nog dingen bij komen. Ik hoop dat er ruimte blijft voor spontaniteit. Ondernemers in de stad hebben zelf ook veel ideeën, dat omarmen we."
Godschalk heeft vertrouwen dat Edelkoort de editie van 2011 snel doet vergeten. Twee jaar geleden was het aantal bezoekers teleurstellend, vanwege een locatie buiten het centrum. De directeur hoopt nu minstens 30.000 kaartjes te kunnen verkopen. "De stad moet gastvrij zijn voor Moba-bezoekers, met een goede ontvangst op het NS station en een heldere bewegwijzering." Het evenement zet ook meer in op marketing dan twee jaar geleden. Zo start vanaf volgende maand de kaartverkoop tegen een earlybirdtarief.