Mode Biënnale Arnhem van start

De vierde editie van de Arnhem Mode Biënnale (AMB), die dinsdag officieel geopend werd, telt niet een, niet twee, maar drie grote tentoonstellingen. De meest opvallende is de stadstentoonstelling in de straten van Arnhem. Kunstenaarscollectief

Suze May Sho portretteerde Arnhemmers in kleding van ontwerpers als Bas Kosters, Monique van Heist, Sjaak Hullekes en Klavers van Engelen. De kleurrijke achtergronden zijn gemaakt door beeldend kunstenaars Lotte Geeven, Shana Moulton en Roland Schimmel. De foto's op billboards zijn in de hele stad geplaatst. “Een titanenklus,” zegt Jessica Helbach van het collectief. Inspiratie voor het project kwam van de familieportretten die vroeger bij oma op de schoorsteenmantel stonden. Tijdens AMB kan iedereen zich laten fotograferen en de belangstelling blijkt enorm.

Mode Biënnale Arnhem van startHet project van Suze May Sho is waarschijnlijk het meest toegankelijk voor een breed publiek. Het is de vraag of dat ook voor de twee andere tentoonstellingen geldt. Die vraag is relevant, omdat AMB heeft aangegeven zich niet alleen op geïnteresseerd modepubliek te willen richten. “De Mode Biënnale is voor iedereen. Iedereen doet aan mode,” zei zakelijk directeur Willemien Ippel aan de vooravond van de opening. De Gemeente Arnhem investeert dit jaar 700 duizend euro in het evenement en de organisatie laat nu door Arcadis onderzoeken hoeveel AMB daadwerkelijk opbrengt voor de stad.

Hoewel AMB dus niet alleen voor modepubliek is bedoeld, zijn de andere twee tentoonstellingen - Get Real/Real Self in het Museum voor Moderne Kunst (MMKA) en de hoofdexpositie Amber op het terrein van hoofdsponsor AkzoNobel - conceptueel en vrij ingewikkeld. Artistiek directeur Joff wil met de hoofdexpositie de leefwereld en visie van ontwerpers inzichtelijk maken en heeft hen gevraagd hun inspiratiebronnen te verbeelden middels installaties, geluid of beeld. Dat resulteert in een tentoonstelling met 34 imposante constructies, maar naar verhouding weinig kleren (bij 14 installaties worden kledingstukken of collecties getoond). Wie een kaartje koopt krijgt wel meteen een catalogus mee, waarin een en ander wordt uitgelegd, maar waar beeld van de collecties ontbreekt, zal het voor bezoekers die de ontwerpers en hun werk niet kennen lastig zijn de installaties te waarderen.

Dat betekent niet dat er geen aardige vondsten zijn: te beginnen met de geurkamer waar de afzonderlijke noten uit het parfum Amber, dat voor de Biënnale is ontwikkelend, en het eindresultaat te ruiken zijn. Het podium van Rodarte waar de wintercollectie van 2010 afwisselend met wit en black light wordt beschenen, waardoor de stofeffecten zichtbaar worden. De fontein met daarin een sculpturale kristaljurk uit de Crystallization-collectie van Iris van Herpen. Of de manshoge roze dildo van Ann-Sophie Black - “To me fashion is porn”, had ze tegen Joff gezegd - waarin een rok drijft en roert als een zeeanemoon. Meeslepend is het luchtorgel van Klavers van Engelen waar op muziek van Cris Garneau voile japonnen opgeblazen worden. Ontroerend de kaars van A.F. VAndevorst die een meisje op een ziekenhuisbed verbeeldt en die in een maand tijd volledig zal afbranden.

De Arnhem Mode Biënnale duurt tot 3 juli 2011 en omvat naast de tentoonstellingen, tal van activiteiten, lezingen en films. Het complete programma staat op de website.

Foto's: het windorgel van Klavers van Engelen en trenchcoats van Juun J.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN