• Home
  • V1
  • Leads
  • Mode Stipendium uitgereikt aan Francisco van Benthum

Mode Stipendium uitgereikt aan Francisco van Benthum

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

"Di

t betekent veel voor mij persoonlijk. Het is een blijk van erkenning en een stimulans." Hoewel Francisco van Benthum al enige tijd geweten moet hebben dat hij donderdagochtend het Cultuurfonds Mode Stipendium

uitgereikt zou krijgen, was de ontwerper op het moment suprême zichtbaar geëmotieerd. "Het moment had niet beter gekund. Ik heb een grens bereikt, er komt een moment waarop je alles hebt gedaan dat je zelf kunt doen. Het Mode Stipendium maakt de volgende stap mogelijk."

Mode

is geen nieuwe categorie voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zo werd in 2003 een oeuvreprijs toegekend aan modeontwerper Alexander van Slobbe en steunt het fonds de Arnhem Mode Biënnale. Het Mode Stipendium en de jaarlijks terugkerende toekenning ervan is wel vrij nieuw. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro en een onderscheiding van Atelier Ted Noten. Het stipendium is mogelijk gemaakt dankzij een gift van een mecenas die anoniem wil blijven en werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt aan modeontwerpster Ilja Visser. Visser besteedde het geldbedrag aan de ontwikkeling van een volledig handgemaakte couturecollectie en een show in het Rijksmuseum, die betrekkelijk weinig aandacht heeft gekregen in de pers.

Dit jaar heeft het Cultuurfonds de Dutch Fashion Foundation bij de selectie betrokken. Volgens Jan-Peter Mout, verantwoordelijk voor external affairs bij DFF, past de samenwerking in het streven van DFF om de culturele en economische waarde van de Nederlandse mode te vergroten. Bij de Dutch Fashion Awards in november zal ook aandacht aan het Mode Stipendium en de winnaar worden besteed. De uitreiking aan Francisco van Benthum donderdag werd klein gehouden met een ontbijt voor een dertigtal gasten. De spanning was voelbaar in het kleine zaaltje op het kantoor van het Cultuurfonds aan de Herengracht in Amsterdam. Van Benthum bleef uit zicht en tot het laatste moment was de naam van de winnaar geheim.

Francisco van Benthum is een verdiende winnaar. Hij studeerde in 1995 af en startte in 2003 zijn eigen label, eerst onder de naam Wolf, later onder eigen naam. Van Benthum wordt gezien als een van de beste ontwerpers van Nederland. Hij maakt elegante mannenmode en experimenteert met volume en proporties. In het verleden bouwde hij zijn collecties rond een archetype zoals de matroos, de priester, de cowboy of de arabier, maar die werkwijze heeft hij inmiddels losgelaten. Hoewel zijn werk in eigen land en daarbuiten gewaardeerd wordt, heeft Van Benthum slechts een kleine twintig verkooppunten. In Nederland is er de eigen conceptstore NL=New Luxury in Amsterdam en wordt zijn kleding o.m. verkocht bij Margriet Nannings en Margreeth Olsthoorn. Ook heeft hij verkooppunten in Frankrijk, Groot Brittannië en Japan. Het geldbedrag van 50.000 euro gaat Van Benthum besteden aan de basis van zijn bedrijf. "Hiermee kan ik mensen aannemen zodat ik meer tijd heb om te ontwerpen."

Het Mode Stipendium is, gezien de hoogte van het geldbedrag, de belangrijkste modeprijs in Nederland. Er is nu een achttal modeprijzen waarvan de particuliere initiatieven zoals de Frans Molenaarprijs en het door G-star gesteunde Lichting voor startende ontwerpers en de in 2007 gestartte Dutch Fashion Awards het meest bekend zijn. Het Mode Stipendium is bedoeld voor gevorderde ontwerpers. Jan-Peter Mout: "De Dutch Fashion Award was tot vorig jaar de grootste modepijs en wordt toegekend aan ontwerpers die minimaal vijf collecties hebben gemaakt. Daarna was er niets. Om voor het Mode Stipendium in aanmerking te komen moet een ontwerper minimaal vijftien collecties op zijn naam hebben staan. Het is een bewijs van de groeiende maturiteit van de Nederlandse mode."

Foto: RVDA

Cultuurfonds
cultuurprijs
Francisco van Benthum
Mode Stipendium