• Home
  • V1
  • Leads
  • Modemerken beloven beterschap in Cambodja

Modemerken beloven beterschap in Cambodja

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Modemerken Adidas en Puma gaan deelnemen aan een onderzoek naar wat een eerlijk loon in de kledingindustrie zou moeten zijn. Het initiatief kwam na een uitspraak van drie rechters over de werkomstandigheden in de fabrieken van Cambodja.

De rechters concludeerden dat modemerken direct stappen moeten zetten om meer te doen dan ‘goede bedoelingen’ en een einde moeten maken aan hongerlonen in de industrie. H&M en Gap lieten volgens de Clean Clothes Campaign verstek gaan.

H

et afgelopen jaar was er meerdere malen sprake van massale ziekte in verschillende fabrieken in Cambodja. In de juli en oktober werden meer dan vijfhonderd fabrieksarbeiders die aan mode van H&M werkten onwel. Ook werknemers in de Huey Chuen fabriek in Cambodja die aan schoenen voor Puma en Adidas werkten vielen massaal flauw. De Amerikaanse Fair Labor Association wijdde de ziekte aan lijm en chemicaliën, zoals tolueen, dat tot geheugenproblemen en misselijkheid kan leiden. Omdat het in de ruimtes vaak veertig graden is en er onvoldoende geventileerd wordt, kunnen de medewerkers moeilijk ademen. Ook middelen tegen kakkerlakken waren verdacht. De politie wees vooral naar vermoeidheid en een slechte gezondheid van de werknemers.

In een speciale rechtbank in Cambodja werden twee dagen lang arbeiders, experts en producenten gehoord over de werkomstandigheden in de kledingindustrie. De medewerkers vertelden over het massale flauwvallen, over woonomstandigheden in sloppenwijken en de korte termijn contracten. Het loon zou in twaalf jaar tijd 14 procent zijn gedaald, door inflatie. Het minimum loon ligt nu op 46 euro per maand, terwijl het leefbaar loon door de Asia Floor Wage berekend is op 212 euro. “Een leefbaar loon is simpelweg de basis voor menselijke waardigheid,” aldus Professor Gill H Boeringer, voormalig decaan van Macquarie Law School in het Australische Sydney en voormalig directeur van het Centrum voor de kritische en historische studie van de Common Law. Hij is nu ere-Associate van de Macquarie Law School en schreef diverse boeken en artikelen over onder andere arbeidsomstandigheden, mensenrechten en veiligheid.

Wat het leefbaar loon precies is, daar valt volgens Adidas en Puma nog over te twisten. De merken, die ook gehoord werden tijdens het tribunaal, gaan deelnemen aan een onderzoek naar wat een eerlijk loon zou moeten zijn. Ze overwegen om het loon dat is berekend door de Asia Floor Wage te hanteren. H&M en Gap, volgens de Clean Clothes Campaign – in Nederland wel bekend als Schone Kleren Campagne – de grootste inkopers van de Cambodjaanse kledingindustrie, geven geen reactie op de loon-discussie. H&M liet eerder al weten onderzoek te doen naar de reden dat medewerkers onwel werden, maar dat die tot nog toe niet is gevonden.

Anannya Bhattacharjee, coördinator van de internationale Asia Floor Wage Alliantie, zegt in een Persbericht van de organisatie: “Het tribunaal laat zien dat er een kloof gaapt tussen het mooie MVO-taaltje van de internationale kledingmerken enerzijds en de werkelijke situatie van de Aziatische kledingarbeiders anderzijds.” Volgens de Schone Kleren Campagne zijn diverse modemerken nog een antwoord schuldig op de vraag waarom ze hun arbeiders onderbetalen.

Foto: Huey Chuen fabriek in Cambodja. Op 9 en 10 april 2011 vielen hier 200 medewerkers van Puma flauw.

Adidas
Asia FloorWage Alliantie
Clean Clothes Campaign
flauwvallen
Gap
H&M
onwel
Puma
Schone Kleren Campagne