• Home
  • V1
  • Leads
  • Modemuze.nl combineert modecollecties van 7 musea

Modemuze.nl combineert modecollecties van 7 musea

31 dec 2013

Leads

Van zeventiende eeuwse klederdracht tot de kroningsjurk van koningin Wilhelmina uit 1889 en de eerste collectie van Viktor & Rolf uit 1993. Op het nieuwe online platform Modemuze.nl zullen vanaf eind 2014 vier eeuwen mode-

en kostuumcollecties van zeven Nederlandse musea worden gebundeld.

Onder andere het Rijksmuseum, het Centraal Museum Utrecht, het Gemeentemuseum Den Haag en Museum Rotterdam hebben toegezegd om te gaan samenwerken op Modemuze.nl. Hoewel de mode- en kostuumcollecties structureel op de belangstelling van een breed en groeiend publiek kunnen rekenen, is het vanwege de kwetsbaarheid van de objecten niet mogelijk om de collecties permanent zichtbaar te maken. Via het nieuwe online platform willen de musea hun collecties permanent digitaal presenteren.

Modemuze
moet een bron van inspiratie worden voor professionals en liefhebbers

Het doel van het kennisnetwerk is 'een bron van inspiratie zijn voor een breed publiek van modeprofessionals, geïnteresseerden en fashionista’s'. In totaal zullen tienduizenden kleren en accessoires van de zeventiende eeuw tot nu samengebracht worden. Gebruikers kunnen straks niet alleen de collecties doorzoeken, maar ook via sociale media reageren op archiefstukken en zelf verhalen en beelden toevoegen.

De musea zijn onder andere via Twitter en Facebook te volgen. Onlangs heeft het platform een Tumblr gelanceerd, waar de musea schrijven over de herkomst en verhalen achter stukken uit de archieven vertellen. Zo valt onder andere te lezen over het bijzondere restauratieproject van de ruitermantel van Ernst Casimir die in handen is van het Rijksmuseum en het verhaal achter een zijden Japanse kamerjas van het Gemeentemuseum, wat in de zeventiende en achttiende eeuw een geliefd statussymbool was.

De deelnemende musea begonnen hun samenwerking met een netwerk van conservatoren dat kennis deelt, het verzamel- en presentatiebeleid van de collecties praktisch afstemt en gezamenlijke publieksevenementen organiseert. Ook werd er de afgelopen jaren voor het eerst een gezamenlijke aankoop gedaan. Uit het archief van stylist en verzamelaar Ferry van der Nat schaften de musea ontwerpen van Fong Leng aan.

Het project wordt gefinancierd met bijdrages van het Mondriaan Fonds, VSBfonds en SNS Reaal Fonds.

Modemuze