Museum Rijswijk brengt ode aan textiel
Door FashionUnited
bezig met laden...
Hoewel er geen werk is te zien van bekende modekunstenaars, heeft de textielbiënnale toch interessante en mogelijk inspirerende items te bieden voor deelnemers uit het modeveld. Neem bijvoorbeeld het werk van Mariëlle van den Bergh die gaten heeft gebrand in jacquard, een weefsel dat normaliter geassocieerd wordt met luxe en verfijning. Ze besloot tot deze drastische methode na een verblijf in India waar ze besloot de pijn van ziekte, oorlog en imperialisme letterlijk in het weefsel te verbeelden. Of kijk naar Orly Cogan die fantasiefiguren vermengt met haar persoonlijk leven en de taferelen op tafelkleden borduurt.
Drie kunstenaars op de expositie houden zich bezig met weeftechnieken. Monika Auch laat vernieuwend werk zien door drie-dimensionaal te weven op een vlak, computergestuurd weefgetouw. Jan Koen Lomans experimenteerde op de computergestuurde Jacquard machine in het Textielmuseum in Tilburg om de eigenschappen van verschillende materialen als mohair, katoen, linnen en acryl zichtbaar en voelbaar over te brengen. Jeroen Vinken schreef een eigen computerprogramma om beelden en kleuren in zijn weefsels te brengen.
De Rijswijk Textiel Biënnale is een aanvulling op de papierbiënnale, die ook om het jaar in het Rijswijkse museum wordt gehouden. De eerste textielbiënnale vond plaats in 2009. Toen deden alleen Nederlandse deelnemers mee. De editie van dit jaar- die nog duurt tot 11 september- zijn de bijdragen van internationaal erkende kunstenaars die textiel gebruiken als communicatiemiddel. In september 2012 komt de jury bijeen en maakt een keus voor de Rijswijk Textiel Biënnale 2013. Wellicht is er gedurende die editie ook ruimte voor deelnemers uit het modevak.
museum rijswijk
textiel biënnale