• Home
  • V1
  • Leads
  • Naar yoga in Barbara de Ru

Naar yoga in Barbara de Ru

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

"En dan is het nu tijd voor bubbels," zegt Barbara de Ru na een korte meditatiesessie. De modeontwerpster viert de lancering van haar nieuwe collectie; een yogalijn. "Mode en yoga is een gekke combinatie, maar yoga kwam mij tegen."

In strakke broeken en op hoge hakken in de kleermakerszit op een matje mediteren, blijkt niet gemakkelijk, zo merken de genodigden bij de presentatie van de eerste yogacollectie van ontwerpster Barbara de Ru. Maar yogalerares Marjon van der Velden zegt heel hindoeïstisch: "Probeer dat te accepteren zoals het is." Van der Velden, die ook werkzaam is in fashion & branding , vraagt de gasten hun ogen te sluiten en zich te concentreren op hun ademhaling. Het is vooral zaak te letten op de lege momenten tussen gedachtes in.

Lege

momenten, daar had Barbara de Ru het nog wel moeilijk mee toen ze begon met yoga. "In mijn hoofd was ik tijdens het mediteren ineens hele collecties aan het maken. Ik dacht: 'Dat mag niet, ik mag nergens aan denken, want ik ben aan het yoga'en'."

Het was toeval dat De Ru in aanraking kwam met yoga. "Heel onschuldig vroeg Marjon van der Velden, die voor mij werkt, of ik nog een lege ruimte wist, want ze wilde beginnen met het geven van yogalessen. Ik zei tegen haar dat ze best 's avonds in mijn atelier les mocht geven. En ja, toen ging ik op een gegeven moment ook zelf meedoen."

Door de inspiratie die ze op deed vanaf de mat, besloot ze een yogacollectie te ontwerpen. En de wereld van yoga, die draait om het geestelijk en de waarheid in de mens zelf, samen te brengen met de uiterlijke wereld van mode. "Gaat eigenlijk heel goed samen," zegt De Ru. "De tegenstellingen kunnen elkaar juist versterken." Het werd een collectie in tinten als grijs, zwart en roze, met elementen - zoals een coltrui die je over je hoofd kunt trekken om je af te sluiten van de buitenwereld - die goed van pas komen tijdens een yogasessie. Ook een warme, wollen cape met hoge kraag en steekzakken, die open te ritsen is tot een dekentje, behoort tot de collectie. Verkoopprijzen van de yogalijn, die nu te koop is via de webshop op Barbaraderu.com, liggen tussen de 49 euro, voor een op twee manieren te dragen tanktop, en 229 euro, voor een wollen cape.

Ook de nieuwe pret-a-porter collectie heeft yoga invloeden. Zo is de yoga-bandplooibroek ook verkrijgbaar in tencel. "Echt mooi materiaal," zegt De Ru als ze haar vingers over de stof laat glijden. "Het lijkt op zijde, maar het is veel beter voor het milieu." De ontwerpster, die onder andere bij Kuyichi heeft gewerkt, besteedt veel aandacht aan duurzaamheid, en heeft - zo vermeldt haar website - de ambitie om tijdloze mode te maken, die een heel leven lang meegaat.

Naast het Nederlandse merk Kuyichi, werkte De Ru de afgelopen jaren als designer bij Coolcat en G-Star. Een stage liep ze bij H&M in Stockholm. Daarvoor, in 2003, studeerde ze cum laude af aan het Amstedam Fashion Institute (AMFI) en won ze de Robijn Fashion Award met haar collectie Punklore. Als prijs mocht ze een collectie ontwerpen voor de Bijenkorf. Sinds 2008 heeft De Ru haar eigen label.

Yasmine Esser

Barbara de Ru
Yoga