Nanozilver uit antizweetmode wordt weggewassen
bezig met laden...
Misleiding
De meeste antitranspiratiesokken lijken na tien wasbeurten weer op gewone zweetsokken. De zilverdeeltjes in het poloshirt van Lidl zijn na tien keer wassen allemaal in het waswater terecht gekomen. Het T-shirt van Haglöfs, gekocht bij Bever, verliest na de wastest 44 procent van het toegevoegde zilver. De X-socks van Perry Sport scoorden het beste in de test, daar spoelde 11 procent van het zilver mee met het waswater.
Volgens onderzoeker Ruud Peters van Rikilt Wageningen UR, zijn de resultaten uit de wastest zo verschillend, doordat de producenten verschillende technieken gebruiken. "Bij de producten die veel zilver verliezen, lijkt het zilver er losjes aan toegevoegd. Weer anderen zijn wat beter verwerkt en er is een derde product, die een echte zilvervezel heeft gemaakt die ook het minste zilver lijkt te verliezen,” zegt hij in het tv-programma Kassa.
De resultaten van de test zijn door de onderzoekers voorgelegd aan de producenten van de kledingstukken. X Socks bevestigt de aanwezigheid van nanodeeltjes en ziet verder geen problemen voor het milieu of gevolgen voor de dragers van de kledingstukken. Haglöfs ontkent de aanwezigheid van zilver. Outdoorspecialist Bever verkoopt drie van de acht geteste producten. Aan FashionUnited laat de keten weten bekend te zijn met het onderzoek, maar het bedrijf is verder niet in staat om een reactie te geven.
Natuur & Milieu adviseert consumenten om geen kleding te kopen waarvan ze weten dat er nanozilver aan toe is gevoegd, omdat het onduidelijk is wat het zilver aanricht in het milieu – bijvoorbeeld een toename van vissterfte – en wat nanozilver aanricht in het menselijk lichaam. De antibacteriële werking van zilver maakt dit tot een sterk antibioticum, met vele goede toepassingen in de medische wereld, onder andere in de vorm van brandwondpleisters, maar wie vaker blootstaat aan het middel kan resistent worden.
Foto: Zilverchloride deeltjes op textielvezels in het T-shirt van Haglöfs