• Home
  • V1
  • Leads
  • Nederlandse modeprijs naar Koreaanse Rejina Pyo

Nederlandse modeprijs naar Koreaanse Rejina Pyo

5 dec. 2011

Leads

Een jury met onder andere ontwerpduo Viktor & Rolf en modelector José Teunissen heeft Rejina Pyo verkozen tot winnares van de derde editie van de Han Nefkens Fashion Award. De Koreaanse ontvangt daarom een bedrag van 25.000 euro

en krijgt in het najaar van 2012 een presentatie in het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Volgens

de jury – bestaande uit ontwerpduo Viktor & Rolf, schrijver en curator Penny Martin, kunstverzamelaar Han Nefkens en modelector José Teunissen – combineerde Pyo’s afstudeercollectie op unieke wijze vloeibare vrouwelijke vormen met die van houten totemsculpturen. Pyo behaalde onlangs een master in ‘womens wear’ van het Central Saint Martins in Londen. “De Koreaanse ontwerpster combineert kleur, volume en de verschillende materialen in een verhalende structuur met heidense elementen,” aldus het juryrapport.

Ontwerpen van Pyo waren al eerder te zien tijdens London Fashion Week. Ook waren haar creaties onderdeel van de tentoonstelling 'ARRRGH! Monsters in Fashion’ in het Benaki Museum in Athene. Vassilis Zidianakis, curator van deze tentoonstelling, heeft Pyo aanbevolen bij de Han Nefkens Fashion Award jury.

Pyo won de derde editie van de Han Nefkens Fashion Award, een tweejaarlijkse prijs die dit jaar was gericht op modeontwerpers uit niet-westerse en perifere Europese landen. De H+F Fashion on the Edge Foundation – een stichting die in het leven is geroepen in het teken van de kunstcollectie van Han Nefkens – richtte de prijs op, voor ontwerpers die op het grensvlak van mode en kunst werken. Pyo versloeg zesentwintig andere genomineerden, die allen waren aangedragen door directeuren van scholen en curatoren, wereldwijd. Volgens de organisatie van de modeprijs was Pyo totaal verrast toen ze hoorde dat ze de prijs had gewonnen, en viel ze helemaal stil.

Eerdere edities van de prijs draaiden niet om niet-westerse ontwerpers. Toen gingen de Belgische Christophe Coppens en Charles LeDray met de prijs naar huis. Coppens ontwikkelde de installatie No References in Platform 21 in Amsterdam. LeDray presenteerde zijn installatie Mensuits, met de minuscule kleertjes, in 2010 in Museum Boijmans Van Beuningen.

De afgelopen zes jaar bouwde H+F Fashion on the Edge Foundation een collectie op met werken van modeontwerpers. In 2009 organiseerde de stichting in Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling ‘The Art of Fashion: Installing Allusions’, die het raakvlak tussen kunst en mode verkende. Voor die tentoonstelling kregen Viktor & Rolf, Hussein Chalayan, Naomi Filmer, Christophe Coppens en Anna-Nicole Ziesche de gelegenheid om een speciaal werk te maken. Dit jaar was de tentoonstelling te zien in het Kunstmuseum in het Duitse Wolfsburg. Nefkens: “Voor mij draait het niet zozeer om het bezitten van een kunstwerk, maar om het delen van een visie met anderen.”

Foto: Collectie Rejina Pyo tijdens London Fashion Week