Nickelson versus Coolcat

Het Nederlandse merk Nickelson is naar de rechter gestapt, omdat het jassenmerk drie gewatteerde modellen van Coolcat erg vond lijken op de jassen van Nickelson. Van één jas van modeketen Coolcat was sprake van 'slaafse nabootsing', toen beide modellen op de markt waren vorig jaar. Dat heeft de rechtbank

in Den Haag geoordeeld. Twee van de drie jassen die Nickelson had aangewezen, verschillen volgens de rechtbank voldoende van de jassen van Coolcat. Iedere partij moet de eigen proceskosten betalen.

Nickelson wees drie verschillende modellen aan die zouden zijn nagebootst. Volgens Coolcat hebben de drie Nickelson-jassen geen onderscheidend vermogen. De modeketen zegt dat in het najaar van 2013 veel verschillende soorten gewatteerde jassen op de markt waren.

Nickelson versus CoolcatModel Krebel van Coolcat vormde in juli 2013 een slaafse nabootsing van model Selene van Nickelson

De rechtbank oordeelt dat één van de drie jassen, genaamd Selene, wel een onderscheidend vermogen heeft. Dit komt volgens de rechtbank door het gebruik van contrasterende kleuren voor riempjes, ritsen en biezen ten opzichte van de stof van de jas, de afwezigheid van tailleriempjes en een kort model.

Model Krebel, van Coolcat, bezit eveneens de riempjes op de zakken van het voorpand in een contrasterende kleur, ritsen in een contrasterende kleur en contrasterende biezen op de capuchon. Verschillen zijn er ook: de op het achterpand gestikte kroon van model Selene ontbreekt in Krebel. Een ander verschil tussen beide modellen is, dat model Krebel geen brede contrasterende bies midden op de capuchon heeft en een hogere boord onderaan de jas.

Desalniettemin is de totaalindruk van beide jassen zo gelijk, dat consumenten die jassen kopen bij Nickelson en Coolcat, de modellen kunnen verwarren. Het verwarringsgevaar wordt volgens de rechtbank niet weggenomen door het feit dat de Coolcat-winkels, waar de Coolcat jassen met name worden verkocht, geen producten van andere merken verkopen. Coolcat heeft onvoldoende onderbouwd dat het relevante publiek daarvan op de hoogte is.

Nickelson zegt minder jassen te hebben verkocht door het model van Coolcat dat op de markt was. De modeketen moet daarom aan het merk laten weten hoeveel Krebel-jassen zijn verkocht, hoeveel jassen op voorraad waren en hoeveel bruto- en nettowinst het bedrijf heeft geboekt dankzij de bewuste jassen. Als Coolcat dit niet doet, moet het bedrijf een dwangsom betalen. Op basis van dit vonnis hoeft Coolcat geen schadevergoeding te betalen aan Nickelson.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN