Nieuw fonds voor hulp aan modeontwerpers

Voor ontwerpers is het vaak moeilijk hun creativiteit om te zetten in een bloeiend bedrijf. Dat gegeven is regelmatig een inspiratiebron voor evenementen en projecten, denk aan de Mercedes Benz Dutch Fashion Award, of het project Turning talent into Business. Binnenkort

komt er een nieuw initiatief bij dat ontwerpers verder wil helpen: een investeringsfonds en een 'house of fashion'- kenniscentrum van stichting Co-lab, dat zichzelf ten doel heeft gesteld ontwerpers te helpen bij het opzetten van een bedrijf.

Nieuw fonds voor hulp aan modeontwerpersEerste wapenfeiten zijn de presentaties van de nieuwe collecties van ontwerpers Francisco van Benthum en Kentroy Yearwood die deze maand plaatsvinden in Parijs. Co–lab begeleidde de ontwerpers de afgelopen maanden in hun bedrijfsvoering. "Vooral achter de schermen," legt woordvoerder Jan Schoon uit. "Bijvoorbeeld sales, marketing, businessstrategie en financiering."

Co–lab omschrijft zichzelf als 'een laboratorium voor mode en strategie'. De stichting werd in 2006 opgericht door Guus Beumer en Gert Staal en wordt ondersteund door onder meer Alexander van Slobbe en Fonds BKVB (fonds voor de beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst).

Christophe Mollet, consultant voor modebedrijven (waaronder Dries van Noten), is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe investeringsfonds dat ontwerpers verder moet helpen. In ruil daarvoor neemt het fonds een minderheidsaandeel (minder dan 33 procent) in de deelnemende modebedrijven. Het is de uitdrukkelijke ambitie van Co–Lab dat dit fonds zowel private als publieke partners kent.

Het is de bedoeling dat het beleggingsfonds negen projecten ondersteunt. De deelname van een project/label binnen het fonds is maximaal vier jaar. In welke projecten het fonds investeert beslist een onafhankelijke commissie. De organisatie en begeleiding van de deelnemende ontwerpers vallen onder Mollets verantwoordelijkheid. Behalve het investeringsfonds moet er een zogeheten 'house of fashion' komen, een kenniscentrum dat mode, management, strategie en financiën met elkaar verbindt.

Francisco van Benthum presenteert volgende week tijdens de fashion week in Parijs zijn nieuwe collectie, Radiant. Kentroy Yearwood/ Intoxica presenteerde zijn collectie Truism op donderdagmiddag 26 juni.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN