• Home
  • V1
  • Leads
  • Nieuwe modevakbeurs in België

Nieuwe modevakbeurs in België

bezig met laden...

Leads

Antwerpen krijgt in februari een nieuwe modevakbeurs. De eerste editie van Gallery2020 staat gepland voor 6 en 7 februari 2011 in de Antwerp Expo. De nieuwe beurs wordt georganiseerd door Fairsconsult, dat deel uitmaakt van

Artexis - eigenaar van beurscentra Flanders Expo en Antwerp Expo - en door Squadra Media, uitgever van het Belgische modevakblad Label.

"Het was hoog tijd voor een nieuwe Belgische modevakbeurs," zegt Exhibition Manager Luc van Ginneken. "De Belg is geen reiziger, hij bezoekt nauwelijks beurzen in het buitenland. Ons doel is de modebeurs terug te brengen in de achtertuin." Dat betekent niet dat de organisatie zich alleen op de Belgische markt richt; retailers uit Nederland en Luxemburg zullen eveneens benaderd worden. "Wij hopen over een jaar of twee een vaste waarde t

e zijn op de Europese beurskalender."

België heeft het ruim anderhalf jaar zonder modevakbeurs moeten doen. In juli 2009 werd de zomereditie van Afair afgelast wegens een tekort aan exposanten en geld. De organisatie, Sociéthèque SA/NV in Brussel, was failliet. Afair, dat in januari 2006 als zelfstandig beursinitiatief van start ging, was in november 2007 gefuseerd met de Brussels Fashion Fairs (BFF) van Sociéthèque. Vanaf januari 2008 vonden de twee beurzen gezamenlijk plaats in de Antwerp Expo, eerst onder beide namen en later als Afair. Afair presenteerde zich oorspronkelijk als evenement voor 'new luxury' labels, maar werd door de toevoeging van BFF een brede modevakbeurs met meer commerciële merken, denim en sportswear. Desalniettemin bleven de bezoekersaantallen achter, Afair werd nooit de grote publiekstrekker die BFF, opgericht in 1997, in Brussel ooit was.

Na de verdwijning van Afair werd in augustus vorig jaar een nieuw inkoopevenement gelanceerd: 'Antwerp Fashion Agents' was een initiatief van vier Antwerpse modeagentschappen die oorspronkelijk aan de basis van Afair stonden, maar hun aandelen in 2007 aan evenementenorganisatie Sociéthèque hadden verkocht.

Fairsconsult wil met Gallery2020 een heel nieuw beursconcept brengen. Volgens Van Ginneken wordt het eerder een 'concept store' dan een beurs. "Wij willen retailers inspireren. Merken differentiëren zich niet door de grootte van hun stands, maar door de creatieve invulling ervan. De modesector wordt beïnvloed door muziek, kunst, cultuur, technologie, deze disciplines zullen dan ook in de beurs vertegenwoordigd zijn." Gallery2020 wordt verdeeld in twee hallen: 'Uptown' met hoogsegments merken en 'Downtown' met denim en streetwear. het Belgische merk Natan heeft in ieder geval zijn deelname al toegezegd evenals de agentschappen achter de merken See by Chloé, Björn Borg, Maliparmi, Guess Jeans, 'Mais il est où le soleil?' en Moschino.

Antwerpen
Gallery2020
Scroll down to read more