• Home
  • V1
  • Leads
  • O’Neill wint rechtszaak om ski-jack

O’Neill wint rechtszaak om ski-jack

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De overeenkomsten tussen de jas van het bedrijf L-Fashion en het merk O’Neill zijn zo groot, dat de Rechtbank in Den Haag van mening is dat het model is nagemaakt. L-Fashion moet retailers inlichten over de zaak. De ondernemers

moeten de bewuste jas terugsturen. Alle kosten die hierbij komen kijken zijn voor rekening van het Scandinavische bedrijf. Ook moet L-Fashion de proceskosten van O’Neill betalen: 14.276,70 euro.

Een

senior designer van O’Neill ontwierp in de loop van 2010 de Coral Jacket: een jas in verschillende kleurencombinaties, waaronder in de combinatie lichtblauw-donkergrijs-geel. Het sport- en surfmodemerk toonde het model op de sportmodebeurs Ispo in München, in februari 2011.

L-Fashion - een dochteronderneming van het in Finland gevestigde L-Fashion Group Oy, een van de grootste aanbieders van sportkleding in Scandinavië - produceerde voor de winter van 2013 een jas die verdacht veel leek op het ski-jack van O’Neill. Het uit Californië afkomstige merk besloot meteen een stokje voor de zaak de steken. O’Neill sommeerde diverse retailers om te stoppen met de verkoop van de door L-Fashion geproduceerde Jenny Jacket. Op 15 november 2013 heeft O’Neill L-Fashion gesommeerd de verhandeling van de Jenny Jacket te staken. L-Fashion heeft niet aan de sommatie voldaan.

L-Fashion zegt het model al in 2005 op de markt te hebben gebracht, toen onder de naam Tornado Jacket. De Coral Jacket van O’Neill mist volgens L-Fashion een eigen karakter en oorspronkelijkheid, omdat alle kenmerken van de jas al voorkwamen in het Tornado-model. Ook geeft het bedrijf aan dat de colorblocking-stijl simpelweg in de mode is.

L-Fashion is veroordeeld in de proceskosten van O’Neill

Volgens de voorzieningenrechter zijn er echter veel verschillen tussen de Tornado jacket en de jas van O'Neill. De Jenny Jacket en de Coral Jacket lijken volgens de rechter juist wel op elkaar. De Jenny Jacket is, net als de Coral Jacket, samengesteld uit verschillende stukken gekleurd materiaal, in de kleuren helder lichtblauw, donkergrijs en geel, waarbij vloeiend doorlopende lijnen de jas in verschillende vlakken verdelen, terwijl deze banen van de voorzijde naar de achterzijde en over de mouwen doorlopen. Net als bij de Coral Jacket loopt de lichtblauwe baan over de bovenzijde van het voor- en achterpand en over de gehele rechtermouw, de donkergrijze baan in het midden zowel over het voorpand als het achterpand en in het bovenste deel van de linkermouw en de gele baan over de onderzijde van het voor- en het achterpand en in het onderste deel van de linkermouw. Ook de ritssluitingen en de kragen met capuchon vertonen gelijkenissen.

De

rechtbank oordeelt dat de Jenny Jacket inbreuk maakt op het auteursrecht en het niet-ingeschreven modelrecht van de Coral Jacket.

L-Fashion
L-Fashion Group Oy
O'Neill