• Home
  • V1
  • Leads
  • Optimale textielprocessen dichterbij dan ooit

Optimale textielprocessen dichterbij dan ooit

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De mode-industrie blijkt een van de grootste vervuilers. Een kleine opsomming: in 2009 werd drie biljoen ‘gallon’ (1 UK gallon = 4,54609 liter) aan water verbruikt om stof voor kleding te produceren. Het jaarlijks energieverbruik in de modesector

is 10 procent van het totaal op wereldschaal en bij de productie van kleding worden 2000 verschillende chemicaliën gebruikt. De effecten zijn meetbaar. Ilze Smit, Toxics Campaigner van Greenpeace zegt: “Een kwart van Chinezen heeft geen veilig drinkwater en 70 procent van de rivieren is vervuild. Ook zijn er vierhonderd gevallen met kanker bekend rond deze rivieren.”

Het

Sieraad in Amsterdam was dinsdag de locatie voor het symposium ‘Made-By Sustainable Wet Processing’. De mode- en schoenenindustrie kan op simpele wijze textielprocessen, zoals wassen, verven en ‘finishing’ aanpassen en enorm besparen op vele fronten binnen de keten, was de uitkomst. Geboden werd een vol programma met sprekers van Modint, Greenpeace en Solidaridad, maar ook van innovatieve bedrijven zoals DyStar, Genencor en Novozymes.

Schadelijke stoffen zijn betrekkelijk makkelijk vervangbaar door biochemische stoffen, zo bewijzen Nederlandse bedrijven als Genencor, Tanatex, DyeCoo en internationale bedrijven DyStar en Novozymes. Een aantal merken heeft al aangetoond dat verbeteringen haalbaar zijn. Neem Levi’s met de ‘WaterLess’ collectie en ‘Tru-Blu’ van Pepe Jeans London. Clariant presenteerde een nieuwe productietechniek die de verfstof indigo vervangt en waardoor de extreem schadelijke stof hydrosulfiet voor hechting niet meer nodig is. Ook bespaart het label 92 procent water, 30 procent energie en is er met deze methode 63 procent minder katoenuitval.

Greenpeace zorgt voor bewustwording in de mode-industrie met de Detoxcampagne. Direct resultaat: Adidas, Nike en Puma willen in 2020 geen schadelijke stoffen meer gebruiken, zolang het effect ervan niet bekend is. “Ondanks dat de merken een streefdatum hebben, blijft dit een probleem dat op korte termijn opgelost moet worden,” zegt Smit. “Er worden voor textiel, maar ook speelgoed in de lagelonenlanden veel verboden stoffen gebruikt,” zegt Antonio Barberi Ettaro. Wanneer hier overdag mee gewerkt wordt, worden deze giftige stoffen 's nachts geloosd in de rivieren.

Bedrijven kunnen bij leveranciers navraag doen welke chemische stoffen worden gebruikt, zodat samen met de fabrikant verbeteringen kunnen worden aangebracht. Een woordvoerder van Soladaridad: “De meeste productiebedrijven zijn gewoon niet bekend met de voordelen van ‘sustainable design’.” Duurzame proces optimalisatie is een intensief traject, waarvoor kennis opgebouwd moet worden in bedrijven en waarin merken moeten investeren. Dit kan alleen stap voor stap. Ten einde dit traject te vergemakkelijken heeft Made-By een online tool ontworpen, die kan helpen bij de optimalisatie van de producties in de fabrieken.

Yildiz Celie

MADE-BY