• Home
  • V1
  • Leads
  • Pearle en GrandVision fuseren

Pearle en GrandVision fuseren

6 jul 2010

Leads

De op één na grootste optiekketen heeft halverwege volgend jaar zijn hoofdkantoor in Nederland. Als tenminste de fusie tussen Pearle Europe en GrandVision die eigenaar HAL Investments dinsdag aankondigde geheel volgens plan verloopt.

De Nederlandse investeerder –die ook belangen heeft in onder meer de Mediagroep en baggerbedrijf Boskalis- wil dat Pearle Europe, in Nederland eigenaar van de optiekketens Pearl en Eye Wish Groeneveld, fuseert met branchegenoot GrandVision. HAL is eigenaar van beide ondernemingen.
Het is nog niet helemaal wat op korte termijn de gevolgen van de fusie zijn op de Nederlandse markt. Wel is zeker wat de naam van het nieuwe bedrijf zal zijn: GrandVision.
Het nieuwe, overkoepelende bedrijf gaat GrandVision heten en krijgt een hoofdkantoor op Schiphol. De verwachting is dat de fusie medio 2011 zal zijn afgerond.

Hal Investments heeft sinds 2001 een meerderheidsbelang van 99.8 procent in GrandVision S.A. De thuisbasis van dat bedrijf is Parijs. Aan het eind van 2009 haalde de groep een omzet van ongeveer een miljard euro uit 1298 winkels. Van die winkels -gevestigd in Frankrijk, Spanje, Engeland en zestien andere landen, maar niet in Nederland- zijn 580 franchise ondernemingen. GrandVision heeft ook een belang van dertig procent in de Zwitserse optiekketen Visilab. Bij
GrandVision werken 7400 mensen.
De omzet van Pearle Europe –dat sinds 1996 voor 98.8 procent in handen is van HAL- kwam in 2009 uit op 1,5 miljard. De optiekketen telt 2784 filialen, waarvan 687 franchise. Bij Pearle werken 11.100 mensen. Samen hebben de ondernemingen dus meer dan 4000 winkels en een
totale netto-winkelomzet van ruim 2,5 miljard euro.

Brillen
GrandVision
HAL Investments
optiek
Pearle