• Home
  • V1
  • Leads
  • Piet Kerkhof hoopt op overname

Piet Kerkhof hoopt op overname

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De economische crisis heeft ook de Nederlandse kledingketen Piet Kerkhof de kop gekost. Hoewel het bedrijf in augustus nog een restyling en een nieuwe online en offline vestiging aankondigde, maakt directeur Yvonne van Dormael vandaag

bekend per 1 december alle achttien vestigingen te sluiten. De tweehonderd werknemers moeten op zoek naar een nieuwe baan. “We hebben besloten er vroegtijdig een einde aan te maken, zodat we onze werknemers en leveranciers nog kunnen betalen.”

“Emotioneel.

Zeer emotioneel,” zo omschrijft Van Dormael de reactie van de werknemers die gisteren op het hoofdkantoor van Piet Kerkhof in Dongen te horen kregen dat de keten ermee ophoudt. “Het was een zware taak om hen het nieuws te vertellen. Er werken hier veel mensen die al jaren bij het bedrijf in dienst zijn, een aantal zelfs 35 en 38 jaar. Het is heel onwerkelijk om dan te horen dat het bedrijf ophoudt te bestaan. Het staat voor ons dan ook op de eerste plaats hen te helpen een nieuwe baan te vinden.”

De retaildeskundige werd in oktober 2011 aangesteld als nieuwe directeur van Piet Kerkhof om het bedrijf nieuw leven in te blazen. In hoogtijdagen was Piet Kerkhof uitgegroeid tot een keten met achttien eigen winkels, maar de omzet was de afgelopen jaren flink weggezakt. Van Dormael, die eerder retailstrategieën bedacht voor House of Denim, Nike, Wehkamp en Nukuhiva, startte direct met een restyling. “Al snel kwam ik tot de conclusie dat de retailformule totaal vernieuwd moest worden,” zo liet zij eerder weten. Het concept bleek flink verouderd en Van Dormael concludeerde dat het bedrijf 'niet was meegegaan met de tijd'.

Onder het bewind van Van Dormael werd een nieuwe retailformule bedacht. De bewegwijzering in de winkel werd aangepast, de segmentatie van het assortiment moest duidelijker zichtbaar worden en het bedrijf kon dankzij een samenwerking met Perry Sport de productcategorie sport- en outdoorartikelen aan zijn assortiment toevoegen. Onlangs ging ook de vernieuwde webshop live en kreeg de keten een nieuwe naam: Piet. Als de restyling aan zou slaan, zouden ook de andere filialen in het nieuw gestoken worden.

Kwam de restyling te laat? Van Dormael: “Dat zou je kunnen zeggen. Een restyling heeft anderhalf jaar nodig om in te werken. Die tijd is korter geworden, omdat er minder geld binnenkwam. Misschien was dit niet gebeurd als de restyling eerder was gekomen, maar het heeft met meerdere factoren te maken. Het ging al veel jaren slecht. Door de dramatische marktomstandigheden en de daardoor teruglopende omzet hebben we besloten om er een einde aan te maken. We hebben het heft in eigen handen genomen, zodat we onze werknemers en leveranciers nog kunnen betalen. Als we langer zouden wachten, lopen we het risico dat het bedrijf omvalt.”

Van Dormael noemt het ‘extra zuur’ dat de nieuwe winkel in Leiderdorp, waar de restyling voor het eerst is doorgevoerd, in de korte maand dat de winkel open is zo goed loopt. “Het kan uiteraard altijd beter, maar de reacties zijn enorm positief. Ook de nieuwe webshop draait heel goed, dat wordt elke dag meer.”

Tot 1 december kan het bedrijf volgens de huidige omzetprognose open blijven, tot die tijd wordt gezocht naar een investeerder. Hoe groot Van Dormael de kans inschat, durft zij niet te zeggen. “We zijn met meerdere partijen in gesprek die enthousiast zijn en kansen zien en ik word door veel mensen gebeld die zeggen: ‘Kunnen we het niet samen doen, want ik geloof zo in het concept?’. Maar je merkt tegelijkertijd dat mensen voorzichtig zijn en op dit moment niet durven te investeren.”

Piet Kerkhof werd in 1947 opgericht in Dongen als schoenfabriek door de gelijknamige schoenmaker. Toen de schoenproductie in de jaren zestig langzaam uit Nederland verdween, veranderde de fabriek in een winkel. In het begin werden er alleen schoenen verkocht, maar later werd ook kleding aan het assortiment toegevoegd. Vanaf de jaren zeventig begon Piet Kerkhof met het openen van winkels in andere steden in Nederland.

Piet
Piet Kerkhof