• Home
  • V1
  • Leads
  • ‘Prénatal, Coolcat en Wibra verliezen geloofwaardigheid’

‘Prénatal, Coolcat en Wibra verliezen geloofwaardigheid’

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Een fatsoenlijk babyrompertje van Hema of een dubieuze van Prénatal? Volgens minister Lilianne Ploumen is de keuze bij consumenten snel gemaakt. Ze roept drie kledingbedrijven - Prénatal, Coolcat en Wibra - op om verantwoordelijkheid

te nemen voor de fabrieksarbeiders in Bangladesh.

Ploumen

zou Prénatal, Coolcat en Wibra al meerdere malen hebben opgeroepen om contracten te tekenen waarin ze beloven om textielarbeiders betere salarissen te betalen. "H&M tekende bijna als eerste het akkoord en niet veel later volgden C&A, Hema, V&D en Zeeman. Ook zij weten betaalbare kleding op een fatsoenlijke manier te maken, ook al is dat soms moeilijk. Zij zijn mijn bewijs dat er geen excuses meer mogelijk zijn," zegt de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het AD.

Reputatieschade dreigt voor Prénatal, Coolcat en Wibra

Volgens Ploumen verliezen Prénatal, Coolcat en Wibra hun geloofwaardigheid bij consumenten als ze niet snel een krabbel zetten onder het akkoord. "Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klant, of ze tekenen. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen."

Coolcat-oprichter Roland Kahn is geenszins te spreken over hoe minister Ploumen de modeketens aan de schandpaal nagelt. "Ze weet de media wel te vinden maar ons niet. Als een zeemeeuw schijt ze op ons hoofd en vliegt ze door," zegt hij tegen NOS op 3. Kahn zegt dat hij nauwelijks kledingstukken laat produceren in Bangladesh. Wel is hij momenteel de contracten voor betere omstandigheden in Bangladesh aan het bestuderen. Het modebedrijf stuurde ook een verklaring naar NRC. Daarin staat dat Coolcat overweegt om het Bangladesh Accord te ondertekenen. 'Coolcat is van mening dat sinds de oprichting van het akkoord, nog te weinig duidelijkheid bestaat rondom de implementatie en resultaten van controles hierop. Verder is er onvoldoende transparantie over de hoogte- en invulling van de bijdragen; specifiek voor leveranciers met een relatief beperkt volume in Bangladesh.'

Min
ister Ploumen bespreekt leefbaar loon in textielindustrie

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is momenteel in Berlijn voor een conferentie over 'Leefbaar Loon'. Aan deze internationale bijeenkomst nemen onder meer regeringsvertegenwoordigers, ondernemingen en vakbonden, uit zowel Europa als productielanden in Azië deel. Het doel van de bijeenkomst is een actieplan op te stellen dat moet leiden tot verbetering van het loon en de arbeidsomstandigheden van miljoenen werknemers. Het minimumloon van werknemers in Bangladesh zou verhoogd moeten worden van 28 naar 50 euro per maand. Volgens Schone Kleren Campagne’s Aziatische partner Asia Floor Wage Alliance komt een leefbaar loon in Bangladesh echter neer op 259,80 euro per maand.

Foto's: Schone Kleren Campagne

bangladesh. Coolcat
minister ploumen
Ploumen
Prenatal
Wibra