• Home
  • V1
  • Leads
  • Prinsjesdag: Lastenverzwaringen voor ondernemers

Prinsjesdag: Lastenverzwaringen voor ondernemers

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De consumptie blijft volgend jaar krimpen, maar minder dan in de afgelopen jaren. En de economie zal groeien met 0,5 procent, verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Uit de cijfers die vandaag gepresenteerd worden, blijkt dat belastingen en

premies met 8 miljard euro zullen stijgen. Daarvan komt meer dan 2 miljard euro op het bordje van bedrijven terecht.

Bedrijven

moeten vanaf volgend jaar meer premie betalen. Het gaat om premies voor de werkloosheidswet (WW), het arbeidsongeschiktheidsfonds (AOF) en de werkhervattingskas (WHK). In 2014 betalen bedrijvers ook een werkgeversheffing van 16 procent voor inkomens boven de 150.000 euro. Deze maatregel vervalt in 2015.

"Onze eerste indruk is dat de plannen voor te veel pijn zorgen bij ondernemers," zegt Paul te Grotenhuis, woordvoerder van modebrancheorganisatie Inretail (voorheen CBW-Mitex). In het Financieele Dagblad uit Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, zich minder negatief. Hij vindt het vooral positief dat de daling van de koopkracht beperkt blijft.

Bedrijven krijgen volgend jaar meer last van banken die geen leningen meer willen vertrekken, blijkt uit het CPB rapport Macro Economische Verkenning 2014. Door de lage economische groei kunnen banken hun vermogenspositie onvoldoende herstellen. De kredietwaardigheid van bedrijven blijft daardoor laag.

Consumptie krimpt minder hard in 2014

De particuliere consumptie krimpt in 2014 met 1 procent. In 2013 was dit nog 2,25 procent. De extra bezuinigingen van de overheid leiden volgens het CPB tot iets minder consumptie. Consumenten geven vooral minder uit, omdat hun beschikbaar inkomen onder druk staat.

Modewinkels zullen volgend jaar nog flink worstelen met zuinige consumenten. Uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat consumenten vooral bezuinigen op kleding, eten en vakanties. Consumenten zeggen pas weer meer geld uit te geven als er meer geld binnen komt, herstel van vertrouwen in de economie is niet genoeg. En een eenmalige meevaller zou mensen nog niet aanzetten tot winkelen.

miljoenennota
PRINSJESDAG