• Home
  • V1
  • Leads
  • Rob Heilbron verkoopt Sapph aan Roland Kahn

Rob Heilbron verkoopt Sapph aan Roland Kahn

11 aug. 2011

Leads

R

oland Kahn, de man achter de winkelformules Coolcat, America Today en M&S Mode, gaat zich nu ook op de lingeriemarkt begeven. Kahn heeft lingeriemerk Sapph overgenomen van voormalig-eigenaar Rob Heilbron. Het is een ingetogen deal;

begin deze maand stapte Kahn stilletjes in het ondermodemerk, zo meldt Quotenet.

He

t gaat om een meerderheidsbelang dat Kahn nu in Sapph heeft, er zou nog onderhandeld worden over de precieze verdeling van de aandelen. Dat de veranderingen bij Sapph zonder al te veel bombarie hebben plaatsgevonden, is typisch de Kahn-manier van zaken doen, want Heilbron zou volgens eigen zeggen, geen aanleiding voorbij laten gaan om de publiciteit op te zoeken. "Roland Kahn gaat anders met zaken om dan ik," zegt de van oorsprong marketeer tegen Quotenet.

Helemaal weg, gaat Heilbron nog niet. Hij houdt nog een deel van de aandelen, en blijft zich bij Sapph bezighouden met de marketing. "Dit is een mooie gelegenheid om wat meer afstand te nemen. In deze tijd ben je heel beperkt, met banken die niet meewerken. Als je wat wilt, kun je niet zonder grote speler. En ik was nooit van plan om Sapph te gaan doen. Ik zat er ineens midden in." Hoeveel geld Heilbron heeft gekregen van retailgigant Kahn - nummer 194 in de Quote 500 - wil hij niet zeggen. Tegen Quotenet verklapt hij: "Niet zo veel hoor, maar ik mag niet klagen."

Heilbron, die in de jaren tachtig surfmerk O'Neill naar Nederland haalde, is sinds 2006 betrokken bij Sapph. Hij ontmoette oprichter Cor van Schoonhoven, tevens de leverancier van ondermode in de Hema-, V&D- en Hunkemöllerschappen, in een hotel. Na een paar biertjes waren Heilbron en Van Schoonhoven partners. Aan Vrij Nederland vertelde Heilbron eerder deze maand hoe hij het aanpakte bij Sapph: hij kocht eerst alle abri's die in Nederland leegstonden. Op de billboards liet hij gephotoshopte, sexy modellen plaatsen met slogans als: 'Dress less to impress', 'You ain't seen nothing yet' en 'Let's get wet', met zwemster Inge de Bruijn. Het leverde wel kritiek op, onder andere van vrouwenorganisaties, die de reclames te aanstootgevend of pornografisch vonden. Zelf zegt Heilbron daarover: "60 procent van de aandacht is negatief, 40 procent positief. Daarmee heb ik 100 procent aandacht."

Sapph is inmiddels een bedrijf met verkooppunten in Duitsland en Oostenrijk, en verwacht dit jaar een omzet van zo'n 20 miljoen euro, in 2007 was dat nog 1 miljoen. Winstgevend is het bedrijf volgens Heilbron echter niet. "Ik wil het merk groot maken. Maar daardoor hebben we wel een continu liquiditeitsprobleem." Ook de rechtszaak met lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers - de oorlog om de dubbele bh-bandjes - speelt een rol. De rechtbank in Utrecht stelde Marlies Dekkers in het gelijk. Sapph moest de collecties met de 'Dekkers bh' uit de schappen halen. Ook moet het merk de schade vergoeden.

Heilbron was daarom op jacht naar geld. Eerder deze maand liet hij al aan Vrij Nederland weten dat 'een textielmiljonair met een Quote 500-ranking' interesse had getoond; Roland Kahn dus. Kahn is met modebedrijven America Today, M&S Mode, Wonder Woman en Coolcat een grote speler op de Nederlandse markt, en zijn vermogen wordt geschat op 150 miljoen euro. Vorig jaar werd de ondernemer uitgeroepen tot Elsevier Retail Personality. De vakjury van de Elsevier Retail Personality, bestaande uit topmanagers in de retailsector en experts, roemde de Kahn voor zijn ondernemerschap, consistente formulebeleid, langetermijnvisie, focus en leiderschap.

Wat zijn plannen zijn met Sapph is nog niet bekend. Heilbron tegen Quotenet: "Hij is met vakantie. Maar hij is niet de man om iets te kopen en er vervolgens een klein tentje van te maken." Ook zegt hij: "Ondanks dat ik hem al jaren ken, weet ik eigenlijk weinig van hem. Hij is niet zo van de publiciteit als ik. Dat geeft wel beperkingen voor mij, geen getetter van het dak meer."

Yasmine Esser

Foto 1: Roland Kahn
Foto 2: Rob Heilbron met Sapph model

Rob Heilbron
Roland Kahn
Sapph