• Home
  • V1
  • Leads
  • Schikking in zaak Hans Textiel

Schikking in zaak Hans Textiel

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

Hans van Heelbergen heeft 2.575.000 euro betaald aan de boedel van het failliete Hans Textiel. Curator Jeroen Princen en Van Heelsbergen hebben een akkoord gesloten. Volgens Princen was er sprake van paulianeus handelen rond het

faillissement van de textielketen. Door het akkoord ziet de curator af van een procedure tegen de oud-directeur en zijn vennootschappen en Van Heelsbergen en zijn vennootschappen doen afstand van de pandrechten. Dat schrijft curator Princen in zijn derde faillissementsverslag.

Gevolg

van het akkoord: de verkoop van de voorraad valt vrij in de boedel. Daarnaast is door Van Heelsbergen een bedrag aan de boedel betaald van 2.575.000 euro. Het bedrag is opgebouwd uit gelden die zijn ontvangen door verkoop van de winkellocaties en goederen, voordat het faillissement werd uitgesproken. Van Heelsbergen liet in maart vorig jaar, via de BV Body Textiel, pandrechten leggen op de vorderingen, inventaris en voorraden van de kledingwinkels en werd zo schuldeiser. In mei vroeg Van Heelsbergen zelf het faillissement aan. In het tweede faillissementsverslag oordeelde curator Princen dat er sprake was van paulianeus handelen. Het is verboden om in aanloop naar een faillissement geld aan een onderneming te onttrekken en zo andere schuldeisers te benadelen. Zelf zegt Van Heelsbergen dat hij zich van geen kwaad bewust was.

In het derde faillissementverslag wordt ook de reden van de teloorgang van de textielketen duidelijker. De omzet van Hans Textiel kwam vanaf 2003 onder druk te staan. Zo was de omzet in boekjaar 2007/2008 49,5 miljoen euro. Dat was in 2010/2011 teruggelopen naar 42.6 miljoen euro. Vanaf 2004 was het bedrag onder de streep negatief. Uit het verslag blijkt dat vanaf boekjaar 2007/2008 elk jaar werd afgesloten met een verlies van zo’n 5 miljoen euro. Van Heelsbergen besloot tot een sanering, waarbij de winkellocaties aan derden werden verkocht en waarbij het winkelpersoneel en de inventaris ook zou worden overgenomen. 97 winkellocaties werden van de hand gedaan. Op 20 mei werd echter faillissement aangevraagd. Het lukte niet om de overige winkellocaties op korte termijn te verkopen, waardoor de kosten bleven doorlopen.

Op de dag van het faillissement waren er verspreid over Nederland nog 63 filialen open. In de maanden voor het faillissement waren dat er 102. Een deel van de filialen was overgenomen door concurrenten als Zeeman, Wibra en terStal. Door het faillissement verlopen 262 werknemers hun baan. Een jaar voordat het bedrijf ten onder ging werkten er nog 850 mensen, waarvan 579 fulltime. Er zijn geen geïnteresseerde partijen geweest voor de overname van Hans Textiel.

Faillissement
faillissementen
Hans Textiel