• Home
  • V1
  • Leads
  • Schoenenontwerpers gevraagd

Schoenenontwerpers gevraagd

12 jul. 2010

Leads

Crisis of niet; aan sommige vakmensen in de modebranche blijkt een grote behoefte te zijn. Van USG tot Sasha. Van Mexx tot Vanilia; allemaal zijn ze op zoek naar schoenenontwerpers; en die blijken nogal schaars te zijn.

“De productie van schoenen mag dan vrijwel volledig naar het buitenland zijn verdwenen, Nederland is nog steeds een belangrijk schoenenland,” zegt Nicoline van Enter van trendbureau ytrends. Ze is een van de initiatiefnemers van de opleiding “Industrial Footwear Design” (IFD) die in 2009 werd gelanceerd aan de Dutch Healt Tec Academy–toen nog svgb geheten. De opleiding richt zich op een goede aansluiting op het bedrijfsleven; en geeft studenten les in onderwerpen als collectioneren, productiebegeleiding, schoenmode kennis, communicatie, schoentechniek, presenteren en tekenvaardigheden.

Deze zomer studeerden er zeven studenten af aan de opleiding; en alle zeven hebben ze al aanbiedingen gekregen uit het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld: “Bij de presentatie van mijn afstudeercollectie werd ik al benaderd door een headhuntersbureau,” vertelt Malika Fadil. “Maar ik kan met mijn nieuwe opleiding ook al aan de slag bij mijn huidige werkgever.”

Dat is niet zo gek. In Nederland is IFD de enige opleiding in dit vakgebied. Verder zijn er wel gerelateerde opleidingen, maar die concentreren zich meer op hand- of maatwerk en niet op massaproductie. Neem bijvoorbeeld de MBO-opleiding SintLucas in Boxtel, waar met ingang van september waarschijnlijk een opleiding ‘ambachtelijk schoenmaker’ wordt aangeboden. Daar leren leerlingen om maatschoenen te ontwerpen en te vervaardigen. In tegenstelling tot de IFD is deze opleiding niet gericht op het ontwerpen van collecties voor bedrijven, maar om enkele stuks te maken voor bijvoorbeeld couturiers, particuliere klanten of theaters. De master shoedesign van het FIA richt zich eveneens op een meer exclusieve markt.

Van Enter: “Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd zijn er weinig opleidingen voor dit vak.” Ze telt voor: In Europa zijn er twee opleidingen; één in Italië en één in Engeland, en in de VS zijn een aantal universiteiten die zich richten op industrieel ontwerp, waar schoenendesign een onderdeel van de opleiding is.

Het ziet er niet naar uit dat het gat in de vacaturemarkt snel zal zijn verholpen. Het IFD levert wel vast een bijdrage: Voor komend collegejaar zijn inmiddels acht mensen aangenomen voor de opleiding en er staan nog twee tot vier plaatsen open. Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden tot 2 augustus.

Foto: De afstudeercollectie van Malika Fadil

Wil jij werken in Footwear?
Industrial Footwear Design"

Dutch HealthTec Academy
opleiding
Schoenen
SintLucas