Het vinden van het juiste kledingstuk op internet is geen sinecure. Allereerst is het aanbod van kledingwinkels op het web enorm, ten tweede moet de online winkel die je bezoekt maar nét dat roze vestje hebben dat jij in je hoofd hebt. Zoeken naar een speld in een hooiberg dus.Daarop bedacht student en ondernemer Mark Philips een zoekmachine waarmee consumenten eenvoudig het kledingstuk kunnen vinden waar zij ook daadwerkelijk naar op zoek zijn. Want: “Kleding zoeken op internet is moeilijk, dat hoor ik van iedereen,” zo laat Philips weten.
Als student Small business en retail management houdt de 22-jarige de markt en de daarbij opkomende ideetjes goed in de gaten. Zo ontstond Myclos.nl. Het idee achter Myclos - spreek uit als de Engelse term ‘my clothes’- is heel eenvoudig. Philips: “Het blijkt dat consumenten bij het kopen van kleding vooraf al een helder beeld hebben gevormd wat men wil kopen, bijvoorbeeld doordat ze ergens iets gezien hebben. Het is dan vaak zeer lastig om het kledingstuk te vinden dat perfect aansluit bij dit beeld. De consument kan op Myclos zijn gevormde beeld uitdrukken in specificaties en Myclos vindt de kleding die het beste aan deze specificaties voldoet. Hierdoor koopt de klant het kledingstuk waar hij naar op zoek is en ook nog eens op een heel eenvoudige en snelle manier.” Via een link wordt de klant naar de site van de aanbieder doorgestuurd en rekent het product gewoon daar af. “Ik krijg 8 procent provisie over alles wat via mijn site verkocht wordt. Gederfde winst voor de webwinkel is dat niet, want webwinkels zullen uiteindelijk veel meer verkopen dankzij Myclos,” legt Philips uit. Maar willen webwinkels zich wel aansluiten bij Myclos? “Het marketingprobleem wordt op deze manier wel iets verlicht,” zegt René Sluiter van Orangebag.nl, “maar ik zal me waarschijnlijk niet aansluiten bij Myclos. Ik denk namelijk dat vrouwen niet zoeken naar ‘een roze vestje’, maar naar ‘een roze vestje van een bepaald merk’. Myclos versimpelt het zoeken, maar we hebben het niet over videorecorders.” Daarbij laat Sluiter weten dat het kopen op internet ook te maken heeft met verleiden en inspireren. “Het hangt allemaal af van het merk en de sfeer op de site. Ik heb niet zo’n vertrouwen in verzamelingssites. Ik denk dat je op Google ook al een heel eind komt als je ‘roze vestje’ intikt.”
Op het moment is de database van Myclos nog klein. Een stuk of vijf (online) winkels hebben interesse getoond in de site. “Kleine sites zijn het meest gebaat bij mijn site. Die probeer ik nu eerst te regelen en dan volgt de rest vanzelf,” zegt de zelfverzekerde ondernemer. Philips is op het moment druk bezig met het vergroten van de database met als doel alle kleding die in Nederland te koop is in kaart te brengen. Hij zet elk kledingstuk apart online. Maar dat zal uiteindelijk allemaal vanzelf moeten gaan. “De kledingaanbieder kan in de toekomst zelf kleding aan de database toevoegen en alles zelf beheren.”