• Home
  • V1
  • Leads
  • Specsavers slaat handen ineen met Cheap Monday

Specsavers slaat handen ineen met Cheap Monday

bezig met laden...

Leads

Eén keer in de drie jaar een nieuwe bril kopen? Dat vinden de mensen van Cheap Monday maar 'boring'. Het montuur op je neus moet passen bij je outfit en bij je stemming, net als een modeaccessoire. Christopher Dahl, sales manager bij Cheap Monday Eyewear: "Specsavers kan ons helpen

die ambitie te realiseren."

De van oorsprong Britse brillenketen Specsavers - met momenteel 1400 winkels in Groot-Brittannië, Nederland, Australië, Denemarken, Finland, Ierland, Noorwegen, Spanje en Zweden - ging eerder al samenwerkingen aan met merken als Spijkers en Spijkers, Francisco van Benthum en internationaal met Karl Lagerfeld. Het bedrijf wil echter ook een jongere doelgroep aanspreken en strikte het Zweedse hipsterlabel Cheap Monday. "We raakten in contact, we hadden een meeting en toen bedachten we, dit is perfect," zegt Dahl, die met zijn collega Mia Aadland Stølen in Nederland is voor de lancering.

Aadland Stølen is naast modeblogger ook sales- en marketingcoördinator bij de brillenlijn van Cheap Monday en ze werkt aan de design- en conceptontwikkeling. De samenwerking met de brillenketen noemt ze 'genius'. "We hebben dezelfde prijsfilosofie. We willen dat brillen een accessoire zijn, om dat te bereiken is de prijs cruciaal. Normaal is een bril erg duur, waardoor consumenten het niet als een accessoire zien. Ze kopen eens in de drie jaar een nieuwe en kiezen daarom een saai model. Specsavers' twee voor de prijs van één deal past perfect bij onze visie."

Cheap Monday ontwerpt collectie Specsavers

Specsavers was volgens Aadland Stølen enthousiast om een nieuwe doelgroep, jongeren, te leren kennen. "De meeste eyewearmerken hebben een brede doelgroep, omdat zowel jonge mensen als oude mensen een bril nodig kunnen hebben. Wij focussen echt op jongeren. We zitten bovenop de doelgroep, het is ontzettend belangrijk dat we als merk relevant zijn voor jongeren. Tijdens een meeting met Specsavers zei iemand, een ouder iemand, op een gegeven moment: 'Ik ken het merk eigenlijk niet'. En wij zeiden: 'Maak je geen zorgen, de meeste jongeren weten wie we zijn'."

Cheap Monday kreeg cart blanche tijdens het ontwerpproces. "Als ze grenzen zouden aangeven, zouden we niet meer onszelf zijn, en dat wilde Specsavers niet," zegt Dahl. "We werken altijd heel nauw samen met het ontwerpteam van de kleding," vult Aadland Stølen aan. "Eigenlijk zijn we één team. Omdat we brillen zien als accessoires, willen we dat de collectie aansluit op de kledingstukken. We gaan naar Stockholm, om te praten over het concept van de modecollectie. Als we terug zijn bedenken we hoe we dat kunnen vertalen naar de brillenlijn. We bespreken de kleuren, vormen en materialen."

Het thema voor de Cheap Monday voor Specsavers collectie - 24 optische brillen en 6 zonnebrillen - is Artifical Grunge. De echte grunge was in de jaren negentig, met bands als Nirvana en Pearl Jam. De grunge van nu is gecreëerd en daarom kunstmatig, artifical.

Wat centraal staat in de lijn, zoals in alle brillencollecties van het Zweedse merk, is 'crude'. "Dat is ons signatuur, met een uitroepteken," zegt Aadland Stølen. Het komt er op neer dat de brillen er niet te gelikt uitzien. De randen zijn ruw en hoekig en de monturen mat in plaats van glanzend. Het crude-uiterlijk wordt gecreëerd door met een mes over het frame te schrapen. Aadland Stølen legt het uit: "Cheap Monday is van oorsprong een jeansmerk. Onze brillen zijn net als een spijkerbroek, het montuur wordt mooier als je het draagt. Een krasje op het montuur is niet erg." Dahl: "Veel brillen zien er chic en exclusief uit, om de hoge prijs te kunnen verantwoorden. Wij zeggen: screw de slick, polished look."

De brillen liggen vanaf vandaag in de winkels van Specsavers. Eén bril kost 139 euro, twee brillen ook.

Yasmine Esser

Cheap Monday
Specsavers
Scroll down to read more