• Home
  • V1
  • Leads
  • Stoffen: waar mode begint

Stoffen: waar mode begint

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Mode begint even vaak met een grondstof als met een inspirerend idee. Tussen de stoffen neuzend tijdens de voorjaar/zomer 2014 editie van de Premier Vision beurs in Parijs, wordt duidelijk dat de uitgebreide collecties alles onder de zon bieden

op het gebied van stoffen. De collecties omvatten gebreide stoffen, zijde, leer, bieswerk, wol, garen, eco en duurzame stoffen, technische stoffen, badmode, bont en nog veel meer.

Nieuw
zijn het komend seizoen de onbewerkte luxe stoffen. Trendanalisten spreken unaniem van het belang van zware, compacte en visueel onbewerkte stoffen voor het komend seizoen. De stoffen zijn visueel eerder edel dan rustiek en zijn uitgevoerd in zomerse weefsels zoals dik katoen en driedubbele garen weefsels.

Hybride en gemuteerde stoffen zijn volgend seizoen ook nieuw, bijvoorbeeld een linnen stof die met een technisch breisel verbonden is, of waterdichte zijde. De contrasten zijn ontelbaar: eenvoudig doch decoratief, gebreid maar toch geweven of luxe met technische aspecten. Allemaal gecombineerd om nieuwe stoffen te ontwikkelen.

Strepen komen ook veel voor, maar niet louter als verticale en horizontale motieven. Ze kunnen doorgelopen zijn, zoals te zien is op stoffen voor hemden, dandy als ze smal en fijn zijn, of wijd en wazig. Verveelvoudigde strepen zijn er ook te vinden, en kunnen voorzien zijn van textuur, ruwe effecten en zelfs bloemen.

Kleur is altijd prominent aanwezigin de zomer collecties. Ondanks dat minimalisme een trend blijft, wordt het gecombineerd met motieven, felle kleuren en pasteltinten om een nieuwe generatie gekleurde stoffen te produceren. Kleurrijke en diepe tinten worden gecombineerd met subtiele, eenvoudige kleuren en frisse, uitgewassen tinten.

Textuur, zoals graniet en zandkorrels, kunnen reliëf-effecten in stoffen produceren. Zij kunnen de manier beinvoeden waarop een kledingstuk, zoals een jurk of een topje, zal vallen. Dit is vooral zichtbaar bij crêpe, zijde en viscose.

Er is ook een collectie erg lichte, origami stoffen, die glad en homogeen zijn. Deze zijn zowel fijn en ondoorschijnend als dik of transparant. Vaak lijkt het niet over veel stof te gaan, maar ze zijn volgens de experts ideaal voor vouwwerk en assemblage.

Het milieu blijft een bron van inspiratie en van groot belang. Premier Vision heeft een afdeling gelanceerd die gewijd is aan gerecyclede stoffen. Hier kunnen ontwerpers garen, stoffen, leer, bont papier en andere materialen vinden die voornamelijk uit gerecyclede materialen bestaan. Prestatie-gerichte stoffen zijn ook ecologisch verantwoord en de vraag die steeds gesteld wordt is wat de huidige positie van van de mode-industrie is op het gebied van de ontwikkeling van duurzaamheid. Wat zijn de mogelijkheden, en wat zijn misschien ongemakken?

Er valt veel te overwegen en het begint allemaal bij de stoffen.
Première Vision
Stoffen