Studio Jux grote winnaar Green Fashion Competition

Groene mode werd lange tijd geassocieerd met hippies, hennepkleding en geitenwollensokken. Maar sinds Elsien Gringhuis een jaar geleden de Green Fashion Competition won, is duurzame mode synoniem geworden

voor haar groen-blauwe high fashion jumpsuits.

NStudio Jux grote winnaar Green Fashion Competitiona vrijdagavond zijn daar de groene creaties van modelabel Studio Jux en beginnend ontwerpster Carrie Parry bijgekomen. Zij wonnen vrijdagavond de tweede editie van de Green Fashion Competition en ontvingen respectievelijk 25.000 en 15.000 euro om in hun modebedrijf te investeren. Sinds dit jaar is er naast een prijs voor beginnende ontwerpers ook een onderscheiding voor gevestigde modelabels die hun bedrijf naar een hoger niveau willen tillen.

Terwijl er vorig jaar slechts drie rijen bezoekers waren voor de eerste editie van de Green Fashion Competition, waren dit jaar alle zeven rijen en zelfs de staanplaatsen vol. Ongetwijfeld vanwege het koninklijke bezoek; prinses Màxima bezocht voor het eerst de Amsterdam Fashion Week. Alle ogen waren op haar gericht, want sinds haar bezoek woensdag was aangekondigd, vroeg modeminnend Nederland zich maar één ding af: wie draagt ze? Het bleek een glitterende bruine kokerrok en een egale top van Jan Taminiau. Het is niet de eerste keer dat Màxima voor een Taminiau kiest. Vorig jaar droeg ze een ontwerp van zijn hand op Prinsjesdag en in 2009 opende ze de Arnhem Mode Biënnale in zijn inmiddels beroemde postzakjas.

Volgens Bart Maussen, directeur van de Amsterdam Fashion Week, betekent de komst van de kroonprinses dat green fashion geen trend is, maar dat duurzaamheid gemeengoed is geworden. “Straks hoeven we überhaupt niet meer na te denken of iets duurzaam is,” zo voorspelde Maussen.

Dat ideaal streeft ook Elsien Gringhuis na, die als winnares van vorig editie de avond mocht openen. Het prijzengeld heeft ze gebruikt om haar eerste productie te financieren en haar eerste stappen binnen de mode-industrie te maken. Haar collectie was gebaseerd op de wil die de mens ondanks de economische crisis heeft om er iets van te maken. Gringhuis stuurde haar modellen in jurken, klokrokken en pantalons de catwalk op in de kleuren, wit, zwart en groen. Een terugkerend item waren de op vliegtuig seatbelts geïnspireerde riemen. Haar collectie was minder experimenteel dan voorgaande jaren; een tactische zet, want zo vergroot ze haar kansen op de markt.

Na de show van Gringhuis betraden de modellen van de jonge ontwerpers in de tweede categorie de catwalk. Genomineerden Carrie Parry, ZAGB, O my bag en Narelle Dore toonden allen drie hun ontwerpen, waarna Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de eer kreeg om de eerste prijs uit te reiken. De jury - bestaande uit onder andere modejournalist Georgette Koning, Christoph Mollet van Head-On Agency en Tony Tonnaer van Kings of Indigo - bekroonde de Amerikaanse Carrie Parry tot winnares vanwege haar uitstekende research naar duurzame mode, de kwaliteit van haar ontwerpen en haar goed gebalanceerde collectie. De Amerikaanse ontwerpster stal de show met haar moderne variant op de smoking: een felroze colbert in combinatie met een blouse en pantalon in een zwart-witte bloemetjesprint.

De genomineerden in de categorie gevestigde modelabels Stat Divisions, L’Herbe Rouge, SPRB en Studio Jux sloten de avond af. Laatstgenoemde ging met de eerste prijs naar huis, vanwege de sterke materiaalkeuze en modische doch comfortabele ontwerpen. De ontwerpers achter Studio Jux, Carlien Helmink en Jitska Lundgren, willen namelijk dat mode leuk is voor iedereen in de productieketen. Om consumenten bewuster te maken van de mens achter de kleding, staat in al hun ontwerpen een nummer dat correspondeert met een kleermaker uit Nepal die een eigen pagina heeft op de website van Studio Jux. Deze brede, sociale visie was voor de jury doorslaggevend.

De Green Fashion Competition is in het leven geroepen door de Amsterdam Fashion Week en het ministerie van EL&I om een verandering te initiëren naar een meer ecologische mode-industrie. Het prijzengeld is bedoeld om de winnaars de kans te bieden om te kunnen starters als modeondernemers. Tijdens de Amsterdamse modeweek in juli zullen de inschrijvingen voor de derde Green Fashion Competition geopend worden. De groene modewedstrijd is onderdeel van het Green Collective, waar ook de Green Architecture Competition en de Green Design Competition bijhoren.

Foto: Peter Stigter

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN