• Home
  • V1
  • Leads
  • SWOT: FWF Wage Ladder

SWOT: FWF Wage Ladder

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Eerlijke kleding en vooral duurzaamheid gaan over verantwoording nemen voor het milieu en het helpen van lokale productiearbeiders, oftewel een balans tussen ‘People, planet en profit’. Verschillende MVO-initiatieven doen een poging;

FashionUnited analyseert er elke maand één, met behulp van de SWOT(I) methode. Deze maand de ‘FWF (Fair Wear Foundation) Wage Ladder’.

Wat? Met de FWF Wage Ladder kunnen lonen in een bepaalde fabriek vergeleken worden met loonstandaarden voor verschillende industrieën. Er is een basisversie van de FWF Wage Ladder beschikbaar voor aangesloten bedrijven die de loonstandaarden voor twaalf productielanden in Azië, Afrika en Europa aangeeft. Met deze tool wordt een volgende stap gezet op weg naar effectieve verbeteringen in de levens van kledingarbeiders.

S

WOT (I) analyse
Strength (sterkte):
De FWF Wage Ladder doorbreekt de discussie over de precieze hoogte van leefbare lonen, waardoor verbeteringen kunnen worden aangebracht door fabrieken en merken. Doordat de Wage Ladder is opgebouwd uit internationale standaarden, zoals de Asia Floor Wage, de VN armoedegrens en internationale statistieken, ontstaat herderheid en een betere onderhandelingspositie. Ook kan de tool gebruikt worden door andere sectoren zoals de elektronica- en speelgoedindustrie en in de landbouw.

Weaknesses (zwakte): Er zijn in de mondiale kledingindustrie nog miljoenen kledingarbeiders die leven in armoede, waardoor het niet eenvoudig zal zijn de lonen in fabrieken op te schroeven. De ‘Wage Ladder’ is alleen voor bedrijven die bij de Fair Wear Foundation aangesloten zijn. Het zou beter zijn wanneer elk bedrijf laagdrempelig zou kunnen instappen.

Opportunities (kansen): Als het instrument effectief blijkt, kan het ook gebruikt worden om merken te overtuigen zich aan te sluiten bij Fair Wear Foundation. Door een betere onderhandelingspositie van FWF en de nauwe betrokkenheid van lokale vakbonden, maatschappelijke organisaties, werkgeversorganisaties en overheidsinstanties bestaat de kans dat werknemers in de toekomst betere lonen krijgen.

Threats (bedreigingen): De elektronica- en speelgoedindustrie en de landbouw kunnen het idee overnemen, ondanks dat de online tool alleen voor FWF leden beschikbaar is. Ook kunnen kwaadwillende kledingmerken en -fabrieken deze tool gaan gebruiken om de lonen juist te verlagen, ook al is het instrument bedoeld om kledingarbeiders uit de armoede te helpen. Fair Wear Foundation zou daardoor in gevaar kunnen komen.

Issues (kwesties): FWF kan online voorbeelden laten zien van de Wage Ladder, waardoor bedrijven zonder fairtrade beleid eerder geneigd zijn mee te werken. De tool is overtuigend, om dit te benadrukken zouden succesverhalen getoond kunnen worden. Ook kunnen andere industrieën geïnformeerd worden op de website, zodat er makkelijker kan worden samengewerkt aan een betere toekomst voor werknemers in lagelonenlanden.

Yildiz Celie

Fair Wear Foundation
FWF
SWOT
wage ladder