• Home
  • V1
  • Leads
  • The Cambridge Satchel Company en imitator sluiten deal

The Cambridge Satchel Company en imitator sluiten deal

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Het populaire Britse tassenmerk The Cambridge Satchel Company dat de afgelopen twee jaar razendsnel is gegroeid dankzij een trend op modeblogs, heeft een schikking getroffen met imitator Zatchels wegens overtreding van intellectuele

eigendomsrechten. Moederbedrijf Leicester Remedials & Sewing was tot een jaar geleden de fabrikant van het tassenmerk, maar lanceerde Zatchels om mee te kunnen liften op het succes van The Cambridge Satchel Company. De fabrikant moet nu een onbekend bedrag betalen wegens misbruik van de ontwerpen, patronen en materialen van The Cambridge Satchel Company. Zatchels mag de tassen wel blijven verkopen.

The Cambridge Satchel Company spande in 2011 een rechtszaak aan tegen Leicester. Het tassenmerk had Leicester een jaar eerder wegens een enorme toename in de vraag aangesteld als fabrikant. Nadat de boekentassen op een aantal modeblogs waren verschenen, was er internationaal een trend ontstaan en werd het bedrijf overspoeld met bestellingen. Korte tijd later zette Leicester Zatchels op, een dochteronderneming die dezelfde soort lerarentassen ging produceren en verkopen. Volgens The Cambridge Satchel Company deed Leicester dat om Zatchels als directe concurrent op te zetten en gebruikte de fabrikant onrechtmatig ontwerpen, patronen en materialen, waaronder een leervoorraad met een geschatte waarde van 60.000 pond. Daarop stapte het bedrijf naar de rechter.

Buiten de rechter om hebben de bedrijven nu een schikking getroffen. Zatchels laat in een reactie weten dat dit echter maanden geleden al is gebeurd en dat het merk het gevoel heeft dat nieuws alleen naar buiten wordt gebracht als promotie van The Cambridge Satchel Company. Ook voegen directeuren Dean Clarke en Brian Brady er aan toe dat zij ondanks de overeenkomst de aanklacht nog steeds beschouwen als ‘speculatief en ongegrond’. “Met de overeenkomst willen we de kosten en onaangenaamheden die bij een gang naar het hooggerechtshof gemoeid zijn vermijden. We zijn erg blij met de uitkomst van de schikking en nu dit achter de rug is kijken we vooruit naar een lange en succesvolle toekomst met Zachtchels,” aldus Clarke en Brady in een verklaring.

The Cambridge Satchel Company werd in 2008 opgericht door Julie Deane. Ze zocht een manier om geld te verdienen, zodat ze haar 6-jarige dochter van een school kon halen waar ze werd gepest en naar een betere school kon sturen. De Harry Potter boeken brachten haar op het idee om de ouderwetse boekentassen die zij zelf mee naar school nam terug op de markt te brengen. De tassen werden een trend op modeblogs en onder sterren als Alexa Chung, Zoeey Deschanel en Elle Fanning en afgelopen jaar maakte het bedrijf 2,2 miljoen pond (2,8 miljoen euro) winst. Het merk wordt nu verkocht in 86 landen wereldwijd, waaronder bij online giganten Urban Outfitters en Asos, en stevent af op een jaarwinst tussen de 10 en 15 miljoen pond (12,7 en 19 miljoen euro). Zatchels is verkrijgbaar bij Nederlandse webwinkels Welikefashion en Zenggi.

Foto 1: Blogger Fashionsquad.com met Cambridge Satchel
Foto 2: Boven The Cambridge Satchel Company, onder Zatchels

satchel
The Cambridge Satchel Company
Zatchels