• Home
  • V1
  • Leads
  • Top drie mode-exposities op Dutch Design Week

Top drie mode-exposities op Dutch Design Week

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

Deze week is Eindhoven een toeristische trekpleister met een cultureel tintje. Strijp S, het centrum en Sectie C zijn omgetoverd tot expositieruimtes voor de Dutch Design Week (DDW). Tijdens het evenement trakteren meer dan tweeduizend deelnemende ontwerpers de bezoeker negen dagen lang op verschillende plekken in

de stad op onder andere workshops, lezingen, exposities en feesten. Dit jaar vindt de dertiende editie van de innovatieve kunstweek plaats. FashionUnited bezocht de DDW en stelde een top drie samen van modegerelateerde exposities.

1. Modebelofte – Seductive Precursors

In het midden van Stratumseind – centrum Eindhoven – bevindt zich de expositie 'Modebelofte 2014 – Seductive Precursors'. Verdeeld over drie tentoonstellingsruimten zijn 23 creaties te zien van internationale modeontwerpers die pas afgestudeerd zijn aan een modeopleiding. 'Modebelofte' is een initiatief van de Eindhovense conceptstore You Are Here. Met de expositie wil de onderneming een platform creëren voor jonge en innovatieve ontwerpers, die de dialoog kunnen aangaan met bedrijven, universiteiten, media en publiek. “De geselecteerde ontwerpers dagen ons uit om na te denken over onze hedendaagse zelfbewustzijn en onze ideeën over draagbaarheid van objecten in een futuristisch perspectief,” aldus de uitleg over de expositie.

Via een wit grindpad wordt de bezoeker de eerste ruimte in geleid. Eenmaal binnen trekt de creatie van de Britse Emma Hardstaff in het midden van de ruimte meteen de aandacht. Alle andere creaties zijn verspreid over de kamer, hangend aan doorzichtige draad. Het grindpad is doorgetrokken over de hele ruimte. De zwarte muren en de lichte mist zorgen voor een mysterieus effect, wat de ontwerpen nog meer tot zijn recht laat komen.

De tweede en derde ruimte zijn op dezelfde manier opgemaakt, alleen met een ander lichteffect. Via de tweede kamer met blauwe lichtrand op de zwarte muur, loopt de expositie door naar de laatste ruimte. Groene bomen en planten vullen het einde van de expositie. Voor de afwisseling zijn staande poppen neergezet, half verstopt tussen de beplanting. De tentoonstelling sluit af met het roze met blauwe ontwerp van Jurjen van Houte, oud student aan de Rietvelt Academie in Amsterdam.

2. SLEM Waalwijk

In het klokgebouw – Strijp S - staat de stand van Shoes Leather Education Museum (SLEM). Aan een grote tafel zit een jongeman van de opleiding handmatig een zool aan een schoen te naaien. Naast hem staan een aantal andere schoenen, die hij waarschijnlijk net heeft afgemaakt. Achter de tafel hangen grote lappen leer in verschillende bruintinten. SLEM is een opleiding voor footwear innovation. Het masterprogramma bestaat uit negen maanden verdeeld in drie blokken. “Studenten moeten gaan nadenken over een concept, wat ze gedurende de opleiding gaan uitwerken. In principe hebben ze al een onderneming opgericht voordat ze afgestudeerd zijn. Hierna gaat ieder zijn eigen weg," aldus faculteitshoofd Annaluisa Franco. Voor geïnteresseerden liggen pamfletten en brochures bij de expositie.

Helemaal links staan vier zuilen met daarop schoenen gepresenteerd voor de schoenwedstrijd. Bezoekers wordt gevraagd om een vragenlijst in te vullen, waarmee uiteindelijk de winnaar bepaald wordt. Deelnemers aan de wedstrijd zijn vier studenten – geselecteerd door een professionele jury - aan een van de twaalf schoenopleidingen wereldwijd. Degene die de competitie wint, krijgt professionele hulp bij het opbouwen van een eigen schoenenlabel.

3. Algaemy

Op dezelfde locatie staat de kleine expositie 'Algaemy' van ontwerpstudio Blond & Bieber. Rechts staan drie rekken: de eerste met bedrukte schoenen en fotos, de tweede met verschillende glazen vloeistofpotten, en de derde met lappen textiel. In het midden staat de drukpers waarmee de textiel wordt bedrukt. De Duitse dames Essi Johanna en Rasa Weber van het label staan passerende mensen te woord. Vol enthousiasme vertellen ze over het concept waarbij microalgen gebruikt worden bij het maken van pigment.

Algaemy is een analoge textielprinter die een eigen pigment produceert. Het ‘biodynamische kleurenpalet’ van Algaemy-textiel verandert in de loop van de tijd onder invloed van zonlicht. Bijvoorbeeld van groen in intens blauw, van zachtroze in felrood en uiteindelijk oranje. Elk stukje textiel vertelt in de loop der tijd een verhaal. Mensen veranderen – textiel ook. Microalgen hebben brede toepassingsmogelijkheden, zoals in voeding, energie- en olieproductie, filtering en zelfs CO2-opname. De machine vormt een zelfvoorzienende productiecirkel, waarvoor geen extra energie of materiaal nodig is, behalve menselijke kracht en de microalgen zelf. Het onderzoek naar de algen wordt gedaan door het Frauenhoven Institut in Berlijn.

“We proberen het project te blijven verbeteren. Daarnaast zoeken we naar modebedrijven die met ons willen samenwerken. We hopen volgend jaar zomer met kleding in de winkels te liggen,” vertelt Johanna. Tot nu toe heeft het duo samengewerkt met Duits schoenenmerk Trippen en met modeontwerpster Ylenia Gortana.

De exposities zijn iedere dag tot en met zaterdag 26 oktober te bezoeken van elf tot zes uur.

Luuk Krekels

Foto's zijn genomen bij de 'Modebelofte 2014'

Algaemy
Dutch Design Week
Modebelofte
SLEM