• Home
  • V1
  • Leads
  • Transformeerbare kleding wint Lichting 2011

Transformeerbare kleding wint Lichting 2011

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

S

anne Schepers mag zich het meest veelbelovende talent van het jaar noemen. Tijdens de tweede dag van de Amsterdam International Fashion Week (AIFW), won Schepers, afgestudeerd aan Artez in Arnhem, Lichting 2011.

Ze won met haar collectie, Twisted Twinsets, 10.000 euro en ze mag een bijdrage leveren aan de internationale catwalk presentatie van G-Star Raw in Berlijn.

De winnende collectie van Schepers is gebaseerd op de klassieke twinset, een twee-in-één-outfit. Schepers ontwikkelde transformeerbare kleding. Haar outfits, bestaande uit twee delen, kunnen op vier verschillende manieren gedragen worden, bijvoorbeeld geheel binnenstebuiten. “Twee aparte delen die alleen logisch zijn in combinatie met elkaar, inspireren me,” schrijft Schepers in het informatieboekje bij de talentenjacht.

Sc

hepers kreeg de prijs uitgereikt door Remco de Nijs, pr-manager en collectiestylist bij G-Star. Juryleden waren: Shelley Fox (Parsons NYC), styliste Catherine Baba (Vogue, Chanel, Balmain), Romain Brau en Anna Kushnerova (oprichters van de Antwerpse modewinkel RA13) en designer Michael van der Ham.

Ook de toeschouwers konden meebeslissen over wie het nieuwe talent zou worden, door na afloop van de show een stemkaart in te leveren. Juryleden Romain Brau en Anna Kushnerova: “Wij blijven op zoek naar craziness, iets dat we in Nederlandsontwerp vooral vinden in opmerkelijk kleurgebruik en het niet verloochenen van de culturele roots.”

Andere pas afgestudeerden die meedongen met de prijs, waren onder andere Lotte Mostert van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag – een damescollectie gebaseerd op silhouetten van traditionele Joodse mannen – en Amber Sophie Smidt van het Amsterdam Fashion Institute met kledingstukken die geïnspireerd zijn op een documentaire van existentialisten Lucebert en Johan van der Keuken.

De wedstrijd, waaraan van iedere mode-academie in Nederland twee talenten meedoen, bestaat dit jaar vijf jaar. De prijs, een bedrag van tienduizend euro, is bedoeld om ontwerptalent te ondersteunen. Vorig jaar won Marije de Haan de door G-Star gesponsorde wedstrijd tussen de 14 meest getalenteerde afgestudeerden van dit jaar. Ze studeerde vorig jaar af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In januari toonde ze op de Amsterdamse modeweek een androgyne collectie Flatliners 2.0 met veel beige en nude. Dit seizoen staat ze niet op het AIFW-programma.

Yasmine Esser

Foto's: Peter Stigter

Klik hier voor de laatste video's van AIFW.

AIFW
G-Star
LICHTING
Lichting 2011
Sanne Schepers