Groen is hot. Dat blijkt uit de stroom aan publicaties, films en symposia de afgelopen jaren. Zo ook in de mode-industrie. En waar kun je beter beginnen met het bewust maken daarvan dan bij de modestudent? Want waar eerdere generaties nog wegkwamen met milieuonvriendelijke
verftechnieken of productiemethoden, kan de nieuwe generatie er niet omheen. Daarom ook wilde Tine Luyt toen zij enige tijd geleden opstapte bij het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) nog een ding: een jaarlijks terugkerend symposium voor studenten van alle Nederlandse modeopleidingen. Uiteraard over duurzaamheid. En dat is er.Het nieuwe bedrijf van Luyt, ModeBewust, organiseerde samen met het Amfi, de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem (ArtEZ) en het World Fashion Centre op woendag 12 november voor de tweede keer Beyond Green, A Fashion Odyssey. Meer dan duizend studenten uit het hele land verzamelden zich in de beurshal van het WFC. En dat terwijl de dag niet voor iedereen verplichte kost was. "Bij ons is het onderdeel van een hele sustainable week," vertelt directeur van Amfi, Nannet van der Kleijn. "Maar er zijn ook veel studenten van andere scholen, die hier helemaal niet aanwezig hoeven zijn." Van der Kleijn vindt het belangrijk de studenten op deze manier van informatie te voorzien over de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot duurzaamheid. " Als je in de mode-industrie werkt kun je naar allerlei congressen die over dit onderwerp gaan, maar als student niet. Wij willen de kennis die we hebben graag delen en dat doen we gratis, zodat alle studenten toegang tot deze informatie hebben." Handig is natuurlijk het netwerk dat Van der Kleijn en medeorganisatoren hebben. "We maken zo veel mogelijk gebruik van dat netwerk om deze dag te sponsoren. De sprekers doen dit ook gratis.
" Een van die sprekers was David Shah, modeontwerper, trendwatcher en uitgever van verschillende tijdschriften. In een wervelwind van beelden en geluid (de goede man spreekt snel, heel snel) wist hij de aandacht van de groep jonge studenten er wel bij te houden. Na Shah volgenden vele sprekers uit binnen- en buitenland. Ook werden de studenten vermaakt met films en een tentoonstelling over het onderwerp. Het kan aan de verslaggeefster liggen, maar de aandacht leek op goed moment wat te verslappen. "Het duurde te lang en was te abstract. Ik vind het overigens wel goed dat de school het initiatief neemt. Je kunt ideeën opdoen en zien wat er met duurzaamheid allemaal gedaan wordt," liet een student van het Amfi weten.
En laat dat nou net de opzet van Beyond Green zijn. Van der Kleijn: "De uiteindelijke bedoeling is dat studenten gaan nadenken over duurzaamheid. De komende dagen zullen we dat moeten peilen bij de leerlingen, wat ze ervan opgepikt hebben."