Heerenveen en Hoogezand zijn de thuishaven van een nieuw project voor het aan het werk helpen van werklozen. Onder de noemer ‘Verstel Goed’, krijgen zestien moeders en twee vaders in de bijstand daar een opleiding tot verstelcoupeur en daarmee een nieuwe kans op de arbeidsmarkt. Alshet project op deze twee locaties een succes blijkt, dan volgen er meer cursussen in Friesland en Groningen.
Verstel Goed werkt als volgt: Bij ouderen in verzorgingstehuizen wordt kleding opgehaald die vermaakt of versteld moet worden. De ouderen betalen zelf voor deze dienst. De deelnemers aan het project repareren de kleding op een door henzelf uitgekozen locatie; thuis of in een atelier. Iedere deelnemer krijgt een arbeidsovereenkomst en wordt betaald per kledingstuk. Op deze manier krijgen zij de kans om in een eigen inkomen te voorzien. Deelneemster Jacqueline Drees: “Als alleenstaande moeder is het niet eenvoudig om een baan te vinden of een opleiding te doen. Kinderopvang kan dan wel geregeld worden maar waar blijf je met je kind als hij of zij ziek is? De opleiding bevalt me goed en het werk is veelzijdig. Knopen aanzetten, broeken korter maken, een ritssluiting inzetten of het repareren van een winkelhaak. Bovendien kan ik mijn werkschema aanpassen aan mijn eigen tempo en aan de schoolagenda.” Het opleiden is een doorlopend proces en er is geen vast instapmoment. Elke cursist wordt individueel begeleid.
Het project is geïnitieerd door Netty Tonies en Anja Kranenborg van reïntegratiebureau NettoJob uit de Goningse plaats Hoogezand. Maatschappelijk investeerder Start Foundation stelt € 50.000,- beschikbaar om dit initiatief van de grond te krijgen. Deze stichting investeert jaarlijks ongeveer 4 miljoen euro in Nederland. Eerder investeerde de stichting onder meer in Dress for Succes en restaurant Fifteen in Amsterdam. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit onder meer. oud-premier Wim Kok en oud-CNV voorzitter Anton Westerlaken.
Binnen een periode van drie jaar moeten 45 deelnemers een baan hebben. Beoogde deelnemers zijn herintredende vrouwen, langdurig werkzoekenden, ex-gedetineerden, ex-verslaafden, Wajongers en niet uitkeringsgerechtigden (zogenaamde ‘nuggers’).