• Home
  • V1
  • Leads
  • Uitbreidingsplannen Decathlon zorgen voor discussies

Leads

Uitbreidingsplannen Decathlon zorgen voor discussies

6 nov. 2014

Sportmodezaak Decathlon wil uitbreiden in Nederland, maar het schiet niet op. Decathlon mag geen winkel openen in Schiedam. Daar heeft de provinciale politiek een stokje voor gestoken. De provincie Zuid-Holland heeft ook het plan voor een winkel in Den Haag afgekeurd.

In Apeldoorn is het wel gelukt. Na Amsterdam, Kerkrade en Best heeft de Franse retailer gisteren een vestiging geopend van 3500 vierkante meter in de Gelderse stad. Kris Bruin, storemanager van de winkel in Apeldoorn zegt tegen dagblad de Stentor dat het bedrijf sport toegankelijk wil maken voor iedereen.

Volgens Bruin betekent dat naast mooie prijsjes ook testen of de wandelschoenen goed zitten en hoe de step rijdt. "Dat maakt ook waarom een winkel als Decathlon niet in de binnenstad past en hoort in een grootschalig winkelcentrum. In de binnenstad zouden we voor dit soort voorzieningen geen ruimte hebben en het try and buy concept vinden we juist heel belangrijk."

De wens van Decathlon om buiten stadscentra winkels te openen, is meteen het struikelblok van de retailer in Nederland. Lokale en provinciale politiek willen namelijk liever winkels in binnensteden, om consumenten daar te houden. In Apeldoorn veranderde de gemeente het bestemmingsplan voor de sportmoderetailer, maar niet overal gaat het de keten voor de wind. In Zuid-Holland is Decathlon al acht jaar in gesprek met de provincie, laat het bedrijf weten aan het Financieel Dagblad.

Decathlon maakte deals met de gemeenten Den Haag en Schiedam, maar de provincie werkt niet mee. De gemeenten moeten een ontheffing krijgen om af te kunnen wijken van het bestaande detailhandelsbeleid. Het antwoord van de Gedeputeerde Staten was: 'nee'. "Wij willen geen uitgestorven binnensteden creëren," aldus Bart Vermeulen, fractievoorzitter van de SP, tegen het AD.

Schiedam wil koste wat kost een Decathlon

De sportketen en de lokale politiek leggen zich nog niet bij het besluit neer. "Decathlon móet, zo simpel is het," zegt Marcel Houtkamp, wethouder in de gemeente Schiedam in het AD. "Decathlon is veel meer dan alleen zo veel 1000 vierkante meter detailhandel. Daarom is het jammer dat er alleen naar de winkel Decathlon is gekeken. Dit concept kan niet in de binnenstad, dat past alleen op die plek." Het lot van Decathlon in Schiedam en Den Haag ligt nu in handen van de Provinciale Staten. Zij discussiëren op 19 november over het besluit van Gedeputeerde Staten.

Deathlon is nu tien jaar in Nederland actief en de Franse retailer vindt de drie vestigingen - met Apeldoorn erbij vier - een magere score. Rohan Uijlings, in Nederland verantwoordelijk voor de uitbreidingsplannen van Decathlon, zegt in het Financieele Dagblad alle heisa niet te begrijpen. "We zijn nu tien jaar in Kerkrade actief. Daar zijn sindsdien in de regio alleen maar sportwinkels bijgekomen. We hebben er de sportmarkt vergroot."