• Home
  • V1
  • Leads
  • Uitreiking Mode Stipendium tijdens Dutch Fashion Awards

Uitreiking Mode Stipendium tijdens Dutch Fashion Awards

21 nov 2012

Leads

Het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt 30 november voor het eerst uitgereikt tijdens de Dutch Fashion Awards in de Grote Kerk in Den Haag. Dat is het resultaat van de nauwe samenwerking tussen het fonds en de Dutch Fashion Foundation.


Sinds

de editie van 2012 ondersteunt de Dutch Fashion Foundation bij de positionering van de prijs en bij de selectie en begeleiding van de ontvanger van het prijzengeld van 50.000 euro. De opname van het Mode Stipendium in het programma van de Dutch Fashion Awards noemen de partijen dan ook ‘een logische vervolgstap in deze samenwerking’. “Het Cultuurfonds Mode Stipendium krijgt hiermee het platform dat past bij deze oeuvre injectie,” aldus de organisatie in een verklaring.

Voor de Dutch Fashion Awards is de uitreiking van het Mode Stipendium een ‘mooie aanvulling’ op het programma. “Het is een hele goede match. De Dutch Fashion Awards voor jong talent en het Mode Stipendium als stimulans voor gevestigde ontwerpers,” aldus woordvoerder Nina Aelbers.

De samenwerking kan een nieuwe impuls voor de Dutch Fashion Awards betekenen. De organisatie kampt al enige tijd met problemen om voldoende sponsoren en financiële middelen voor het evenement bijeen te krijgen.

In 2011 kondigde de organisatie daarom een versobering van het programma aan. De eerste editie van het evenement in 2006 bestond uit een catwalkshow en een afterparty, dit jaar is er alleen een light dinner voorafgaand aan de uitreiking. De kanshebbers op de hoofdprijs van 25.000 euro zijn dit jaar Elsien Gringhuis, Anne de Grijff, Mattijs van Bergen, Marga Weimans en Hyun Yeu. Eerder ging de prijs onder meer naar Conny Groenewegen, Monique van Heist en Iris van Herpen.

Het Mode Stipendium werd in 2011 ingesteld door een anonieme mecenas. De prijs, die bestaat uit een wisseltrofee en een geldbedrag, is het hoogste bedrag dat voor Nederlandse en in Nederland opgeleide ontwerpers beschikbaar wordt gesteld. De prijs is in het leven geroepen omdat er weinig andere stimuleringsregelingen bestaan voor gevorderde modeontwerpers.

Het geldbedrag is bedoeld om de uitverkoren ontwerper in staat te stellen een beslissende stap in zijn of haar carrière te zetten. De ontvanger van het Mode Stipendium moet in Nederland gevestigd zijn en al minimaal vijftien collecties hebben gemaakt. Ook moet de ontvanger uitblinken in artistieke kwaliteit, vakmanschap en een internationaal vaandeldrager voor Nederlandse mode en de Nederlandse cultuur zijn.

Tijdens de eerste editie in 2011 werd de prijs uitgereikt aan Ilja Visser, die er een volledig handgemaakte couturecollectie en een modeshow in het Rijksmuseum mee financierde. Francisco van Benthum, die in maart onderscheiden werd met de prijs, gebruikte het geldbedrag om zijn eerste eigen winkel te openen in de Amsterdamse Herenstraat.

Foto's: Dutch Fashion Awards

Cultuurfonds
Dutch Fashion Awards
Dutch Fashion Foundation
Mode Stipendium