Het conflict over de cao van werknemers bij V&D loopt hoger op. In een gesprek dat de V&D-directie woensdag voerde met werknemersvakbond FNV Bondgenoten zijn de twee partijen allesbehalve nader tot elkaar gekomen. Volgens V&D kiest FNV voor loonsverhoging boven het behoud van banen.V&D zegt diep teleurgesteld te zijn in de uitkomst van het gesprek en in het feit dat de vakbonden niet bereid zijn samen met V&D de huidige economische realiteit het hoofd te bieden. Ook zegt V&D dat de vakbonden niet luisteren naar de V&D-medewerkers. Uit onderzoek onder deze medewerkers is onlangs gebleken dat een ruime meerderheid (63%) van de deelnemende medewerkers van V&D en La Place heeft aangegeven de cao te willen openbreken. De directie is, gesteund door de uitspraak van de medewerkers, opnieuw de dialoog met de vakbonden aangegaan, maar tot haar verbazing maakten de vakbonden niet dezelfde afweging als de medewerkers.
FNV houdt voet bij stuk. Volgens FNV is V&D nu na intimidatie en dwang nu met ontslagdreiging begonnen en schuwt het bedrijf niets om haar zin te krijgen. Maar, zo zegt Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Bondgenoten: “Laat er geen misverstand over bestaan: we gaan de cao niet openbreken. Het offer is te groot en de werknemers krijgen er niets voor terug, óók geen werkzekerheid.” Volgens FNV krijgen de werknemers er niets voor terug als ze akkoord gaan met het openbreken van de CAO. Van der Ploeg: “Volgens V&D zullen er ook banen verdwijnen als de afgesproken loonsverhoging niet doorgaat. Een werkgelegenheidsgarantie is dus niet aangeboden."
Het conflict tussen de vakbonden en de V&D-directie begon in de loop van de maand juni. Het bedrijf zou last hebben van de recessie en - om de financiële doelstellingen te halen - een onbekend aantal miljoenen moeten bezuinigen. Een deel hiervan zou de directie willen realiseren door de loonsverhoging van 3,3 procent die de werknemers per 1 juli was voorgehouden niet door te voeren.
FNV Bondgenoten zegt bereid te zijnom binnen de cao-kaders met de V&D-directie mee te denken over mogelijke bezuinigingen. Maar daar staat tegenover dat de bond een werkzekerheidsgarantie wil én vasthoudt aan de loonsverhoging per 1 juli. Om V&D te dwingen de cao toe te passen, zal de bond een gang naar de rechter niet vermijden.